Jonge vluchtelingen naar Teylingereind

Ruud Sepr.sep@hollandmediacombinatie.nl
Oegstgeest

De opvang van jonge, alleenstaande vluchtelingen bij jeugdgevangenis Teylingereind komt met rasse schreden dichterbij. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft vorige week een officiële aanvraag ingediend bij de gemeente Oegstgeest. Burgemeester en wethouders nemen volgende week een besluit.

Wanneer het college akkoord gaat, is het de bedoeling dat vier leegstaande gebouwen bij het gevangeniscomplex zo snel mogelijk plaats gaan bieden aan 56 alleenstaande jongeren in de leeftijd van veertien tot achttien jaar. De groep blijft voorlopig voor zes maanden in Oegstgeest, met de mogelijkheid daar nog een half jaar aan vast te plakken.

Voordat B en W een besluit nemen, staan er nog een inloopochtend voor omwonenden en een vergadering van de gemeenteraad in de planning. De inloopochtend is aanstaande zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur bij Teylingereind, de gemeenteraad vergadert volgende week donderdag.

De bedoeling is dat de jonge asielzoekers doordeweeks naar school gaan. Daarnaast wordt de groep intensief begeleid en krijgen alle jongeren een eigen voogd toegewezen. In het asielzoekerscentrum vallen de jongeren onder de verantwoordelijkheid van het COA, dat 24 uur per dag voor toezicht en begeleiding zorgt.

Er hebben zich tot nu toe geen vrijwilligers gemeld die iets willen betekenen voor de vluchtelingen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de registratie van initiatieven vanuit het dorp te zijner tijd zal plaatsvinden via het COA.

Positief

De gemeente is al langer in gesprek met het COA over de eventuele opvang van jonge vluchtelingen bij de jeugdgevangenis. Burgemeester en wethouders hebben eerder al aangegeven positief te staan tegenover het idee.

Wanneer de asielzoekers na een definitieve vergunningverlening hun intrek kunnen nemen in Teylingereind, valt nog niet precies te zeggen. In de vier woonblokken moet nog het een en ander worden aangepast voordat ze geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.