Goed begin: het tonen van je eigen stad

Koppels van de kick-off 2017.

Koppels van de kick-off 2017.

Paul van der Kooij
Leiden

Twee uur hebben Leidenaars zondag om nieuwkomers uit zo’n dertig landen de leukste plekjes in de stad te laten zien. ,,Is dat niet een beetje weinig?’’, vroegen we initiatiefnemer Pepijn Smit.

,,Nou, dan spreken mensen nog maar een keer af in de stad. Dat is toch alleen maar mooi?’’, vindt de man wiens organisatie We are Leiden graag ontmoetingen creëert in de stad, ’het liefst tussen mensen die elkaar doorgaans niet zo snel tegenkomen’. ,,We richten ons daarbij op de eendaagse ontmoeting. Daarna is het aan mensen zelf of zij contact houden.’’

Bij de kick-off is de eerste afspraak, met hulp van de organisatie, direct al gemaakt. Andere kunnen gemakkelijk volgen. Cijfers kent hij niet, mooie voorbeelden wel. Neem stadsgids Caecil. Die bleek zo’n goede klik te hebben met de Syrische nieuwkomer die ze vorig jaar haar stad liet zien, dat ze elkaar wekelijks treffen. Vaak gaan ze dan leuke dingen doen. ,,Ik zie haar als mijn Nederlandse moeder’’, meldt Mo, die haar alles vertelt, op de site en in een boekje van We are Leiden. ,,Het is heel bijzonder.’’

De moeder van Pepijn, die een internationale student ’haar’ Leiden liet zien, bleef na de kick-off van 2017 eveneens contact houden. ,,Ze zijn in de stad gaan eten. En nu hij terug is in Taiwan houden ze via sociale media contact.’’

Volkenkunde

Kwamen vorig jaar de meeste nieuwkomers uit Syrië, ditmaal ’winnen’ de Nederlanders die vanuit andere steden deze kant op zijn gekomen. Want ook die horen natuurlijk graag wat een leuk café is om koffie te drinken, wat een mooi park is, een knusse boekwinkel of een ruim grasveld waar je goed kunt sporten. En ga zo maar door.

Hoewel locals zelf mogen bepalen wat ze laten zien van Leiden - eventueel in overleg met de nieuweling - de organisatie reikt wel wat extraatjes aan. Zo kunnen de stadsverkenners deze zondag zonder betaling bierproeven bij het Stadsbrouwhuis, De Hortus in of bij het Kijkhuis een korte film bekijken. Er kunnen zelfs tochtjes over het water worden gemaakt. Na een oproep hebben Leidenaars daar genereus bootjes voor beschikbaar gesteld.

Ook ’Volkenkunde’ draagt een aardige steen bij. Het museum en zijn voorterrein dienen als ontmoetingspunt, er kan worden geluncht en na afloop van de rondleidingen is er ruimte voor een informatiemarkt en een uitgebreide inloop. Want de organisatoren horen graag hoe deelnemers de dag hebben ervaren.

Vooraf is het enthousiasme zeer groot. Zo lieten nieuwkomers en Leidenaars bij de inschrijving weten dat het heel goed is dat dit wordt georganiseerd. Ook een organisatie als het Sieboldhuis bleek enthousiast. Men schoot direct te hulp toen de organisatie aangaf dat een Japans sprekende Leidenaar op het laatst had moeten afzeggen en dat er daardoor een domper dreigde voor een nieuwkomer die had aangegeven alleen Japans te spreken.

Bij het ’matchen’ kijkt de organisatie naar de interesses die mensen hebben, maar ook naar hun leeftijden. Het leidde er onder meer toe dat Nederlandse studenten aan internationale studenten worden gekoppeld. Terwijl die elkaar normaliter niet of nauwelijks spreken.

Of zijn idee ook in andere steden zou werken, weet Smit niet. ,,Een stad moet wel compact zijn.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.