Verkiezingsstrijd om gezelligheid

Bewoners van Huize de Witte Raaf poseren voor hun paleis. Foto: PR.

Tom Zonneveld
Leiden

Drie Leidse studentenhuizen doen mee aan de landelijke Studentenhuis van het Jaar-verkiezing. ,,We kunnen wel winnen, ons huis ís gewoon leuk en gezellig’’, zegt Denise de Jong van ’Pauli’s Place’ aan de Klikspaanweg.

Website

Alle 38 deelnemers maken een profiel op de website van de verkiezing. Daarop staan een introductietekstje, informatie zoals het gemiddelde aantal studie-uren per bewoner en foto’s. Het draait vooral om de studenten zelf, niet om de panden. Kiezers zien telkens twee foto’s of beschrijvingen waaruit moet worden gekozen, zonder de naam van het huis erbij. Ook kan er dagelijks een voorkeursstem worden uitgebracht op een persoonlijke favoriet.

Pizza

Pauli’s Place, Huize De Witte Raaf (Papengracht) en Als Kat En Hond (Rijnsburgerweg) stijgen en dalen elke paar minuten, maar staan niet in de toptwaalf. Dat is wel nodig om kans te maken op de hoofdprijs. Die bestaat uit een jaar lang gratis pizza, 2.500 euro voor meubels en nog eens hetzelfde bedrag voor witgoed en elektronica.

Test

Niet alle Leidse deelnemers zijn even fanatiek. De Witte Raaf heeft nog geen omschrijving op zijn profiel. ,,Dit is een test om te kijken hoe ver we komen’’, legt bewoner Alderik Oosthoek uit. Toch denkt de bestuurskundestudent dat zijn achtentwintig huisgenoten gezellig genoeg zijn om te winnen. ,,We doen veel leuke dingen samen, in de zomer kijken bijvoorbeeld we voetbal in de tuin, vanaf een tribune van bierkratjes.’’

Geneeskundestudente De Jong houdt de moed erin. ,,We zijn toch afhankelijk van onze vrienden, die moeten op ons stemmen. Volgens mij is de kans wel aanwezig, we gaan er voor.’’ Het is dus hopen dat de leden van studentenvereniging Catena, waar haar huis bij hoort, massaal hun stem uitbrengen. Als dit niet gebeurt, ligt dat niet aan de inzet van de bewoners. ,,We gaan vaak naar verenigingsfeestjes en ik zelf ben bijvoorbeeld erg druk met commissies’’, aldus De Jong.

Stemmen alleen deze week nog. In juni wordt de winnaar bekend

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.