Paardenziekte droes in Leiderdorp

Annelies Karman
Leiderdorp

Twee pensionpaarden van manege Liethorp hebben droes onder de leden, bevestigt bestuurslid Miranda Giel. Daarnaast vertonen een paar dieren verschijnselen van deze paardenziekte.

Droes duikt elk jaar wel ergens in de regio op. Het is een zeer heftige verkoudheid die gepaard gaat met koorts. Dieren die de zeer besmettelijke ziekte onder de leden hebben, krijgen abcessen bij de lymfeknopen. Voor jonge en oude paarden kan de ziekte gevaarlijk zijn.

Bij Liethorp zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Wedstrijden waar paarden van buiten komen, gaan niet door. De zieke paarden staan in quarantaine, hun hokken worden dagelijks gedesinfecteerd. De dieren mogen niet buiten de manege komen. Overal hangen briefjes met waarschuwingen. Alle klanten en hoefsmeden zijn op de hoogte gesteld en er staat desinfecterende zeep.

,,De binnenstal is gelukkig droesvrij gebleven door deze maatregelen’’, zegt Miranda Giel. ,,De droes heerst alleen in het pensiongedeelte, waar de dieren buiten liepen. Dat zijn privépaarden van klanten.’’ Bij het bedrijf is geen paniek uitgebroken, maar iedereen is wel op zijn hoede. Ook Giel zelf houdt alles goed in de gaten, want haar paard Kratos staat naast een dier dat ziek is geworden. ,,Hij is al 24 jaar oud en daarom vind ik het eng. Gelukkig lijkt het erop dat hij niets onder de leden heeft.’’

Het verhaal gaat dat er ook bij andere maneges in de regio droes zou zijn. Beheerders van deze paardenbedrijven ontkennen echter dat de ziekte op hun maneges heerst. Eén stalbaas zegt dat hij is tientallen jaren nog nooit één sterfgeval onder de dieren heeft meegemaakt door droes. ,,Het is net als kinderziektes bij mensen. Ze moeten er even doorheen en bouwen zo ook weerstand op.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.