'Punaises' Nieuwe Wetering aangepakt

Redacteur Rijn en Veen
Nieuwe Wetering

Als verkeerremmers functioneren ze goed, maar de kwekers en bewoners van Nieuwe Wetering zijn de zeventien nieuwe ’punaises’ op de Achterweg liever kwijt dan rijk. Op aandringen van de dorpsraad en LTO Noord worden morgen vier drempels aangepast, om vervolgens eventueel de hele weg aan te pakken.

,,Bewoners en kwekers hebben ontzettend veel last van de drempels. Vrachtwagens moeten er tergend langzaam overheen, maar als het even tegenzit, is er alsnog schade aan planten of bloemen’’, zegt Ben Akerboom, die namens LTO Noord met de gemeente in gesprek is gegaan.

,,En als vrachtwagens tien kilometer per uur rijden, gaan fietsers er met twintig kilometer per uur rechts omheen. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.’’ De kweker nodigde daarom wethouder Ton van Velzen uit om mee te rijden in de vrachtwagen. ,,Dat heeft hij gedaan en daar is hij van geschrokken.’’

Daarom wordt nu toch onderzocht op welke manier de ’punaises’ kunnen worden aangepakt. Aannemer Bunnik wijzigt vanaf vandaag vier obstakels. Bij twee daarvan wordt de bolling uitgesmeerd naar beide kanten, waardoor deze vier centimeter wordt verlaagd. De andere twee ’punaises’ worden vervormd tot traditionele drempels met een maximale hoogte van acht centimeter.

Vrijdag moet het werk klaar zijn. Dan kan het testen beginnen. Agrariërs kunnen hun bevindingen kwijt bij Ben Akerboom, inwoners bij de dorpsraad van Nieuwe Wetering. Op dinsdag 19 november gaan de betrokken partijen om tafel om de vervolgstappen te bespreken.

,,De aanpassingen zijn zo gepiept en hoeven niet duur te zijn’’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ,,Wat het gaat kosten als alle punaises veranderd worden, weten we nog niet. We wachten eerst af wat er uit de pilot komt.’’

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.