’MVP’ Worthy de Jong staat er op het juiste moment

Joris Zandbergen sportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich middels een goede zege op Donar vrijwel zeker gesteld van de tweede plaats in de competitie.

Het was een wedstrijd zoals Leiden ze de komende tijd nog wel vaker zal meemaken. ZZ tegen Donar stond bol van de spanning en emoties. Het was ook de wedstrijd tussen de MVP van vorig seizoen (Groninger Lance Jeter) en de dinsdag tot ’s lands beste basketballer gekroonde Worthy de Jong.

Hoewel Jeter zich af en toe onderscheidde met fenomenale acties, was het de nieuwe MVP die het verschil maakte toen de wedstrijd in de beslissende fase was gekomen. De Jong was geconcentreerd aan de start verschenen na zijn uitverkiezing. ,,Ik was alleen bang dat ik een beetje overweldigd zou zijn als ze allemaal ’MVP’ gingen roepen in het begin’’, zei de guard. ,,Maar dat viel mee, al speelde ik de eerste helft bagger. Gelukkig heb ik het de tweede helft nog goed kunnen maken.’’

Het begin van ZZ was werkelijk rampzalig te noemen. Waar de Groningers op alle mogelijke manieren de Leidse basket aanvielen daar wisten alleen Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi in de eerste acht minuten met een schotje te scoren (4-20). Pas toen De Jong doorkwam met een driepunter, kwam het enigszins op gang bij ZZ, al was de stand na het eerste kwart niet hoopgevend voor de vele Leidse fans die de tribunes van de Vijf Meihal bevolkten.

Die kregen in het tweede kwart een stuk meer te bejubelen. ZZ ging eindelijk fatsoenlijk verdedigen, terwijl Rogier Jansen en Cashmere Wright het vizier op scherp hadden gekregen. Leiden naderde de bezoekers zelfs tot op een punt (22-23), alvorens de Groningers weer even wat gas gaven. Na rust (29-36) leek het er niet op dat Leiden echt in staat was tot nog een versnelling. Maar opnieuw was daar het wapen van de driepunter dat de thuisploeg in de wedstrijd hield. De net in het veld gekomen Floris Versteeg, en De Jong troffen doel van grote afstand: 46-49. Toen Rogier Jansen de Groningse defensie in het laatste kwart uit elkaar trok met vlijmscherpe schoten, was Donar niet meer de bovenliggende partij op het Leidse plankier. ZZ eigenlijk ook niet, want de teams gaven elkaar geen strobreed meer toe.

Bij 61-64 liet De Jong vervolgens zien waarom hij ook een banier aan het plafond van de Vijf Meihal krijgt binnenkort. De guard was zeer attent in de verdediging en schoot aan de overkant twee keer en driepunter binnen. Daarmee bracht hij zijn team op 67-64, en moest Groningen in de laatste minuut in de achtervolging. Wright benutte in de slotfase twee van de vier vrije worpen, maar ZZ gaf Donar geen ruimte meer.

Leiden wordt nu waarschijnlijk tweede. Goed voor thuisvoordeel in de halve finale, slecht voor het wedstrijdritme aangezien de nummers een en twee de eerste ronde vrij zijn. ,,Je gaat nooit expres verliezen’’, zei De Jong over de ontmoeting met de Groningers, die nu als derde gaan eindigen. ,,We wilden winnen en moeten maar omgaan met wat er nu komt. Aan de ene kant wil je aan de halve finale beginnen met ritme, aan de andere kant is thuisvoordeel heel belangrijk. Waarschijnlijk wordt het Donar in de halve finale. Die zijn boos dat ze hebben verloren, dus dat wordt een leuke serie.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.