Hortus verliefd op de tuintulp

Wilfred Simons
Leiden

Het is jammer voor de zachtroze bloemblaadjes, het gele hart en de slanke, grillige bladeren, maar de verleidelijke geur van ’Garden of Clusius’ steelt de show. Een zware saffraangeur vult de zomerkas van de Leidse Hortus botanicus, waar de breekbare bloem tegen het zonlicht staat te knipperen. Een zeldzame bloem is Garden of Clusius ook; meer dan honderd bollen zijn er niet van deze tulp op de wereld.

De tulp is een geschenk van Bollenstreek Regiomarketing aan de universiteitstuin, die dit jaar het 425-jarige bestaan viert. Prefect Paul Kessler van de Hortus botanicus verrichtte gistermiddag de officiële ’doop’ met een paar druppels champagne, waarna de genodigden gauw de rest opdronken. Voor coördinator Piet de Vries is de reden van het geschenk eenvoudig: ,,De eerste prefect van de Hortus botanicus, Carolus Clusius, introduceerde de tulp in Nederland. Zonder Clusius geen Bollenstreek.’’

De eerstkomende jaren moeten tulpenliefhebbers naar de Hortus om Garden of Clusius te zien, maar hij zal geen zeldzame cultivar blijven. Over vijf jaar wil bloemkwekerij W. van Lierop in Anna Paulowna er tienduizenden van produceren, die ook in de Hortus te koop zullen zijn.

Bloemkelken

Garden of Clusius is een ’tuintulp’, die niet hoger wordt dan vijftien tot twintig centimeter. Hij is veredeld uit botanische rassen en bloeit normaal gesproken rond 10 mei. Om hem al eerder zo ver te krijgen, had de kweker de planten zelfs mee naar bed genomen voor een beetje extra warmte. In een border komt hij, met zijn kleine bloemkelken en zijn spitse blaadjes, het meest tot zijn recht. ’Filigraan’, noemt prefect Paul Kessler de fijnzinnige vorm van de tulp met een verliefde blik.

De nieuwe tulp is beschreven en geregistreerd door taxonoom Saskia Bodegom van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Daarmee is de tulp één van de 5000 cultivars die de KAVB heeft geregistreerd. Niet van al die tulpen kan de KAVB het spoor volgen. Sommige zeldzame of historische rassen bestaan in werkelijkheid misschien niet eens meer. Maar de 3000 meest gekweekte rassen heeft de KAVB in haar ’referentietuin’ in Hillegom staan. Daarnaast heeft ook de Hortus bulborum in Limmen een collectie oude rassen.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.