Kerstracisme

Susanne Moerkerk

Ik moet iets bekennen. Kerstliedjes maken me altijd vrolijk. Stiekem zing ik ze het hele jaar door. Of ik fluit ze. En op een stil moment in huis draai ik zachtjes kerst-cd’s. Na 5 december ga ik helemaal los.

Sky Radio draait de hele dag kerstmuziek en staat tijdens de reis van huis naar werk vol aan. Drie weken lang kersthits. Ik ga me te buiten aan het meezingen.

Maar het plezier liep dit jaar meteen een deuk op. In Amerika is de discussie rondom ’(I’m Dreaming of a) White Christmas’ losgebarsten. Het nummer werd bij het ontsteken van de kerstboom op het Rockefeller Center in New York gezongen door een donkere zanger. Daarna brak de discussie los, het nummer is racistisch volgens de groeperingen die onder meer ook het politiegeweld aan de kaak stellen.

De tegenstanders willen de tekst veranderen in ’Wild Christmas’. Net als in de zwartepietdiscussie gaat de VN zich over de zaak buigen. Maar waar heel Nederland het Sinterklaasjournaal laat bepalen hoe de discussie zich voortzet, is er geen Kerstjournaal om deze knoop door te hakken.

Misschien moeten we Dieuwertje Blok volgend jaar de hele maand december inzetten. Na Kerstmis kan ze door met het Oud- en Nieuwjournaal, waarin senioren zich verzetten tegen oudjaar.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.