Leidse jurist King opnieuw voor de rechter om duur geklungel

Binnert Glastra
Leiden

De Leidse jurist Frank King is opnieuw in opspraak. Bij het kantongerecht aan de Witte Singel moest hij zich maandagochtend in drie zaken verdedigen. Hoewel die in aard van elkaar verschillen, is de beschuldigingen in alle gevallen gelijk: King suggereert dat hij advocaat is, klopt asielzoekers en vreemdelingen duizenden euro’s uit de zak voor procedures waarvan hij weet dat ze kansloos zijn, en voert vervolgens ook nog eens nauwelijks wat uit.

,,Soms win je een zaak en zijn mensen. Soms verlies je, en dan zijn ze zuur.’’ Zo verklaart King de beschuldigingen tegenover het kantongerecht. Maar hij heeft wel degelijk veel tijd en geld in alle zaken gestoken, zegt hij, en alle afspraken zijn vastgelegd.

Wat hij precies allemaal heeft uitgevoerd, blijft echter vaag. King maakt er een punt van dat hij niet uurtje-factuurtje werkt maar zaken voor een vast bedrag vooraf aanneemt. ,,En dan steeds extra geld moet hebben’’, moppert Ibrahim El Anazi, een van de gedupeerden.

Merijn de Jong, advocaat voor de drie eisende partijen, heeft goede hoop op de uitkomst. ,,Ik had nog drie van die zaken tegen hem en in alle gevallen heeft hij geld moeten terugbetalen.’’ Want al zijn er inderdaad overeenkomsten gesloten en worden de bedragen niet betwist, daar tegenover hoort wel het benodigde werk te staan.

Zo claimt King dat eiser R. Chatto zijn verblijfsvergunning mede kreeg doordat hij de boel vertraagde met een onterecht gestarte procedure. ,,Anders was Chatto uitgezet en had hij die vergunning niet gekregen’’, zegt hij. Volgens De Jong is dat onzin.

Kwalijk

En in de zaak El Anazi nam hij 2000 euro aan voor het overnemen van een letselschadezaak, een beroepsveld waarin hij geen ervaring of expertise heeft. ,,En hij heeft niets anders gedaan dan het dossier opvragen bij de vorige advocaat.’’

De Jong vindt het extra kwalijk omdat King zich richt op een kwetsbare groep: vreemdelingen die geen benul hebben van de Nederlandse mores en King maar op zijn woord moeten geloven. Het is ook niet voor het eerst. King staat hoog op de zwarte lijst van vluchtellingenhulporganisaties, die hem ervan beschuldigen illusies en valse hoop te verkopen.

Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) noemde King begin deze eeuw tegenover Trouw al ’geen aanwinst voor het vreemdelingenrecht’ en ’de bekendste vagebond’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.