Adviesraad WMO Leiden kraakt Retailvisie
Felle kritiek uit onverwachte hoek op de Retailvisie 2025 van wethouder Robert Strijk: zijn plan druist in tegen een aantal wettelijke bepalingen en zelfs een VN-verdrag.
Dat stelde Jelle Dijkstra van de Adviesraad WMO Leiden donderdag in de Commissie Werk en Middelen. De Adviesraad WMO adviseert gevraagd en ongevraagd het college over consequenties van beleid voor kwetsbaren in de samenleving. Zij horen vooral economische argumenten in de visie doorklinken.
Sociale component
De Adviesraad stelt dat ,,de sociale component in de Visie ontbreekt”, net als ,,het toetsen van de toegankelijkheid en bereikbaarheid” van de winkels in de nieuwe plannen. De wens van het college om het winkelbestand in de stad aan te pakken, gaat volgens de Adviesraad ten koste van buurtwinkels.
VN-verdrag
,,Het is duidelijk dat hierdoor winkels minder bereikbaar worden voor kwetsbare burgers”, aldus Dijkstra tijdens de inspraak. En dat druist in tegen het “VN-verdrag voor mensen met een handicap en is zelfs in strijd met de recent aangepaste Jeugdwet, en de WMO- en Participatiewet.”
Veroorzaakt problemen
,,De behoefte van kwetsbare mensen om in hun buurt op loopafstand boodschappen te kunnen halen, zal blijven, zo niet groter worden”, stelt Dijkstra. Buurtwinkels hebben niet alleen een economische, maar ook een sociale functie. ,,Het actief transformeren van kleinere buurtwinkels en centra die nu buiten de retailvisie vallen, lost geen problemen op, maar veroorzaakt juist problemen”, aldus Dijkstra van de Adviesraad.
Ondernemen
Joost Bleijie (CDA) stelde dat winkels toch vooral moeten ondernemen. Dat onderschreef Dijkstra donderdag. ,,Maar u heeft ook een verantwoordelijkheid voor zwakkeren in de Leidse samenleving. En daar wil ik u hier toch op wijzen. Hoe u die sociale functie invult, daar gaan wij niet over.”