Verbeter de wereld, win de Darwin Award

Auke-Florian Hiemstra

Je weet dat het fout gaat. Je weet dat het mis gaat. De vraag is wanneer. Gespannen kijken we naar de TV. Het gaat goed, het gaat goed, het gaat … BAM. Even kijk je weg, je voelt de pijn zelf ook. Je slikt, maar zit gewoon nog op de bank. Slappe lach. ,,Dat is ook gewoon dom’’, roept iemand. ,,Wie probeert dat dan ook.’’ Iemand die met vuurwerk in zijn mond in een winkelwagentje van het dak van zijn huis rolt en nét naast het zwembad landt met zijn gezicht op het beton. Wauw.

Iedereen kent zulke ‘funniest home video’s’. Ze zijn heerlijk om naar te kijken, de vindingrijke domheid van de mens verveelt nooit. Totdat je pijnlijk constateert: deze mensen mogen ook gewoon stemmen.

Vandaag mogen we stemmen. Voor sommigen komt die kans gelukkig te laat. Voor hen is de Darwin Award, genoemd naar de vader van de evolutie: om hén te eren die onze soort verbeteren door daar zelf geen deel meer van uit te maken. Zoals de Irakese terrorist Khay Rahnajet, die niet genoeg postzegels op zijn bombrief deed, deze met ‘retour afzender’ terug kreeg en hem zelf opende. Dood.

Duckface

Door die natuurlijke selectie zijn we uiteindelijk beter af. We zijn immers Homo sapiens, wat niet voor niets ‘de denkende mens’ betekent. Als je ook maar een beetje nadenkt, open je die brief niet. Award verdiend.

Ook Leonard Tonui en Michael Shikukum, winnaars van 2014, verdienen ons respect nadat ze in Kenia alles probeerden voor die perfecte safari-selfie. Maar een wilde olifant is er niet van gediend dat je dichtbij komt, laat staan aan zijn gezicht zit en dat met een duckface. En als ze toen niet door die woedende olifant waren doodgetrapt, hadden ze nu nog kunnen stemmen.

Olifant

,,De meeste mensen bepalen hoe het verder gaat met de wereld.’’ vertelde Theo Maassen ooit. ,,Maar ik denk dat als er één groep is die niet zou mogen bepalen hoe het verder gaat met de wereld, dan zijn dat wel de meeste mensen. Maar ja, daar denken de meeste mensen heel anders over.’’

Mocht u nog wilde plannen hebben, een gevaarlijk trucje kunnen of een riskante weddenschap willen winnen: doe het dan nú. Doe eens gek, daarna mag je stemmen. Ik regel wel een olifant.

Jong geleerd

Auke-Florian Hiemstra studeert biologie in Leiden. Als nieuw lid bij de duikvereniging hoopt hij ooit naast een walvis te zwemmen of een inktvis te ontmoeten. Hij werkt bij Naturalis en zijn studentenkamer is net een museum.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.