Molenaars vrezen windstilte

Loman Leefmans
Leiden

Negentig procent van de molenaars is het niet eens met het plan van de provincie om bouwen in de buurt van molens te versoepelen. Dat blijkt uit onderzoek dat de SP deed onder 57 molenaars uit heel Zuid-Holland.

In de omgeving van molens mag nu alleen onder strikte voorwaarden worden gebouwd, maar de provincie is van plan de gemeenten meer ruimte te geven om af te wijken van de regels.

Maar als wieken minder wind vangen, staan de molens vaker stil. Dit zorgt voor hogere onderhoudskosten bij de molenaars, stellen de betrokkenen. Vooral in het poldergebied ten oosten en noorden van Leiden staan veel historische molens. Die hebben minder te vrezen dan de exemplaren in stedelijk gebied.

Exact 77 procent van de ondervraagde molenaars geeft aan nu al last te hebben van aantasting van de zogeheten molenbiotoop. Daarbij vreest 33 procent dat de biotoop nog slechter zal worden als het provinciale plan doorgaat.

Volgens SP-statenlid Bart Vermeulen deed de provincie vier jaar geleden een inventarisatie van molenbiotopen. Toen bleken 58 molens al een matige of slechte biotoop te hebben.

Als het aan Leidenaar Vermeulen ligt, worden de molenbiotopen juist extra beschermd. ,,We vinden dat de provincie niet uit moet gaan van het behoud van de huidige biotopen, maar juist de ambitie moet hebben om de kwaliteit van de molenbiotopen verder te verbeteren. We moeten zuinig zijn op ons erfgoed.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.