Rivierduinen moet 10 miljoen euro bezuinigen

Marieta Kroft
LeidenLeiden

Rivierduinen moet door een lagere zorgverkoop aan zorgverzekeraars, zorgkantoor en gemeenten opnieuw fors bezuinigen. De GGZ-instelling die actief is in de Leidse, Alphense en Goudse regio heeft voor dit jaar een begroting van 164 miljoen euro, tien miljoen euro minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een interne memo.

Dat de organisatie die een jaar geleden nog ruim 1800 fulltime arbeidsplaatsen telde, opnieuw banen moet schrappen, staat vast. Waar, hoeveel en wanneer is nog niet bekend. De directies werken op dit moment de reorganisatieplannen uit. ,,Alleen voor het Servicebedrijf is al bekend dat de omvang behoorlijk krimpt’’, schrijft de Raad van Bestuur. Met het Servicebedrijf wordt de financiele administratie en de ICT bedoeld.

De omzet bij Rivierduinen daalt al enkele jaren. In 2013 lag de omzet nog op 200 miljoen euro.

De raad van bestuur beschrijft in de interne memo drie oorzaken voor de tegenvallende zorginkoop voor dit jaar. Zo heeft Rivierduinen lagere contracten met de zorgverzekeraars kunnen afsluiten. Dit is weer een gevolg van het feit dat de GGZ-organisatie in 2015 minder zorg leverde dan met de zorgverzekeraars was afgesproken. Hoewel Rivierduinen een omzet in 2015 beoogde van 174 miljoen, is er voor slechts 165 miljoen euro aan zorg geleverd.

’Het gaat om een forse onderproductie en dat scheelt ons miljoenen’, schrijft Erik Laarhoven van de Raad van Bestuur. ’We hebben wel kunnen afspreken dat als het ons lukt om in 2016 meer cliënten te behandelen, de deuren openstaan voor een gesprek om aanvullende afspraken te maken’. Hij roept vooral de hulpverleners in de poliklinische psychiatrie en de Generalistische basis GGZ op zich hiervoor in te zetten. ’Ook al realiseren wij ons dat we veel van hen vragen’. Concreet komt het erop neer dat ze binnen dezelfde tijd meer cliënten zouden moeten helpen. Die zijn er genoeg. Volgens woordvoerster Carla Overkamp is er een wachtlijst.

Een andere oorzaak voor de lagere zorginkoop is dat de tarieven bij de gemeente onder druk staan. Zij hebben minder geld over voor bijvoorbeeld beschermd wonen en dagbesteding.

Een derde reden voor de bezuiniging is dat de Goudse regio minder zorg inkoopt voor de jeugd dan vorig jaar. Voor het behandelen van de jeugd moet Rivierduinen sinds 2015 met drie regio’s afspraken maken: Haaglanden, Holland Rijnland (Leidse regio, Rijnstreek en de Duin- en Bollenstreek) en Midden-Holland (de Goudse regio). Haaglanden en Holland Rijnland maakten dezelfde afspraken met Rivierduinen als in 2015. In Midden-Holland gaat het om een forse krimp. Laarhoven heeft hierover onlangs zijn zorgen uitgesproken tegen de wethouder van Gouda omdat hij denkt te weinig geld te hebben om alle nieuwe cliënten te kunnen helpen.

’Wij zullen tijdig aan de deur kloppen als we merken dat onze verwachtingen lijken uit te komen. Dat is het aan de regio om te beslissen’. Gevolg is wel dat het team van Rivierduinen in Gouda fors kleiner wordt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.