Maiwand Al-Afghani voor de rechter om radicale teksten

Annet van Aarsen
Leiden

Shabir B., de Leidse student die een paar jaar geleden onder zijn nome de plume Maiwand al-Afghani, radicale teksten op sociale media plaatste, moet woensdag verschijnen voor de meervoudige strafkamer bij de Haagse rechtbank. Het openbaar ministerie verdenkt hem van haat zaaien en opruiing in de periode van 25 september 2013 tot en met 11 januari 2015.

Het wordt B., inmiddels 24 jaar en officieel ingeschreven in Noordwijkerhout, verweten dat hij teksten verspreidde als ’De overige twee prominente en bekende afvalligen en ex-moslims zoals Afshin Ellian en Ayaan Hirsi Ali zijn gewoon nog actief in het bestrijden van islam en moslims, moge Allah ze bestraffen en laten lijden, ameen’, ’In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS en dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo’s kunnen zich aanmelden’ en ’Homoseksualiteit is een verwerpelijke, abnormale, perverse en ziekelijke afwijking, het is funest voor de Mensheid’.

Er is al veel gezegd en geschreven over B. Hij is volgens zijn vijanden extreem gevaarlijk. Ze noemen hem een twitterjihadist.

Rechtsgeleerde en filosoof Afshin Ellian deed april vorig jaar aangifte tegen B. Volgens Ellian maakt de salafist zich schuldig aan het aanzetten tot haat en geweld, opruiing en bedreiging met een terroristisch oogmerk. B. wil volgens Ellian de samenleving in zijn geheel, en islamcritici, homoseksuelen en andersdenkenden in het bijzonder, vrees aanjagen.

Jihad

Zelf noemt B. zich een vreedzame moslim. Jihad? „Ik ben er trots op dat ik een Twitter-, Facebook-, YouTube- en blogger ’jihadist’ ben en dawah doe!”, meldde Burhani in 2015 op zijn weblog.

„Het zeggen van de waarheid in het aangezicht van de ongelovige vijanden is een van de beste vormen van jihad. Het is juist goed als je daarvoor alle legitieme en legale middelen en instrumenten inzet, zoals sociale media.’’

B. vertelt de afgelopen dagen op zijn facebookaccount over de aanstaande rechtszaak. Hij vraagt zich af of zijn pro deo - door de staat aangewezen - advocaat te vertrouwen is. En hij vertelt dat hij zelf nog steeds geen inzage heeft gehad in zijn strafdossier. Hij hoopt dat het vandaag wel lukt. „Eigenlijk is het dan nog maar twee dagen tot de rechtszitting en heb ik onvoldoende tijd om me voor te bereiden en mezelf te verdedigen.”

Over de opruiende teksten van toen: „Dat is mijn vreedzame en onschuldige mening van jaren terug op sociale media, alleen maar omdat ik moslim ben en er vandaag zoveel islam- en moslimhaat in de samenleving, politiek en media aanwezig is en de verkiezingen in opkomst zijn.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.