De Piestpolder: het paradijs van Hoogmade

Frans Witteman in zijn volkstuin in de kleine Piestpolder in Hoogmade. Foto Leidsch Dagblad

Frans Witteman in zijn volkstuin in de kleine Piestpolder in Hoogmade. Foto Leidsch Dagblad

Alieke Hoogenboom
Hoogmade

Op een zomerse dag is het goed vertoeven in de kleine Piestpolder tussen rivier De Does en de Van Klaverweijdeweg. Vanuit zijn stoel in de boomgaard kijkt Frans Witteman uit over zijn volkstuin van 450 vierkante meter. ,,Het is een paradijs. Ik zit hier als een vorst’’, grapt hij.

Witteman heeft de tuin al tien jaar en sinds hij met pensioen is, werkt hij er dagelijks. Er groeien verschillende soorten ui, bieten, pompoen, sperziebonen, maar ook frambozen en blauwe bessen. De aardappelen heeft hij net geoogst en de spruitplanten staan klaar om in de grond gezet te worden. Op een warme dag koelt Witteman tussendoor af in de rivier.

Hij raakte zo gegrepen door de plek, dat hij vijf jaar geleden besloot met medewerking van de Historische vereniging Otto Cornelis van Hemessen een boek te schrijven: ’De Piestpolder van Hoogmade’. De geschiedenis van de kleine Piestpolder, waar zo’n twintig volkstuinders groenten en fruit telen, gaat namelijk ver terug. Witteman spitte krantenarchieven door en verdiepte zich in beleidsdocumenten. Dat kostte veel tijd, maar bleek minder lastig dan verwacht. ,,Alles is tegenwoordig digitaal te vinden. Dat vind ik fantastisch’’, zegt hij.

Maar Witteman ging ook op de ouderwetse manier te werk en schoof bij veertig mensen een briefje door de brievenbus. Zijn zoektocht leverde veel foto’s en verhalen op. ,,Sommige foto´s zijn tientallen jaren terug gemaakt. In het boek staat een foto uit 1960 van Jaap van der Star. Hij was in die tijd de groenteboer van Hoogmade en oogstte in de kleine Piestpolder voedsel.’’

Daarnaast bevat het boek recepten van de volkstuinders zoals de perentaart ’op zijn kop’ en courgettesoep met room en munt. Witteman heeft inmiddels ruim honderd boekjes verkocht, vooral aan mensen uit Hoogmade. ,,Het is echt een boekje voor hier.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.