Landskampioen ZZ Leiden gehuldigd op bordes (video)

Leiden

Leiden is voor het eerst sinds 1978 weer de basketbalhoofdstad van Nederland. In een zinderende wedstrijd (96-95) stootte Zorg en Zekerheid Leiden regerend landskampioen Groningen van de troon. Op het bordes van het Leidse stadhuis werden de basketballers zondagavond gehuldigd en toegejuicht door vele honderden mensen.

’Hoezo gaat er niets boven Groningen?’ stond op een groot spandoek dat aan het bordes hing. Zes jaar nadat het eredivisiebasketbal terugkeerde in Leiden, werd de kampioensbeker triomfantelijk de lucht in getild.

Op het volgestroomde Stadhuisplein zwaaiden mensen met vlaggen en werden kinderen op de schouders genomen. Nauwelijks twee uur na afloop van de krankzinnige wedstrijd, die pas in de derde verlenging werd beslist, arriveerde de bus met uitzinnige basketballers in het stadscentrum. De klassieker ’We are the champions’ klonk en rode fakkels werden afgestoken.

Locoburgemeester Frank de Wit sprak de kampioenen toe. ,,Op deze dag hebben we sinds 1978 moeten wachten’’, sprak hij, doelend op de laatste keer dat Leiden landskampioen werd.

Lees alles over het landskampioenschap van ZZ Leiden in het Leidsch Dagblad van maandag 30 mei.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.