Halve marathon: strijden tegen falen

Tom Mentink
Leiden

,,Ik kan nu weer mijn gezicht laten zien in Oegstgeest’’, vertelt Tarcieta van Steijn opgelucht na het lopen van de halve marathon. Ze komt zwoegend als een van de laatste vrouwen over de finish na 2 uur, 46 minuten en 51 seconden.

De bezemwagen heeft een groot deel van het parcours achter haar aan gereden. Ze weigert in te stappen, nadat haar is voorgesteld om tot de finish mee te rijden. ,,Al moet ik kruipen’’, antwoordt de bijna 65-jarige Oegstgeestse. Tijdens de halve marathon, die via de Lammenschansweg Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk en Leiderdorp aandoet, wordt ze in de laatste vijf kilometer geholpen door een jongetje van acht jaar.

Op de Hoofdstraat in Leiderdorp, ter hoogte van de historische Doesbrug, lukt het haar niet helemaal meer om de brug over te komen. Het jongetje zegt: ,,Mevrouw, ik ga u helpen hoor.’’

Ze haalt uiteindelijk de streep, mede door de mentale steun van het publiek. ,,Ik heb het gehaald. Als ik het niet had gehaald, dan had ik moeten verhuizen’’, grapt de vrouw, die 1 uur en 20 minuten later binnenkomt dan de Leidse winnares Mariska Brittijn.

Voor het eerst sinds veertien jaar wint er weer eens een vrouw uit Leiden op de halve marathon. In 2003 was het Anneke de Wolff die als eerste over de meet kwam. Brittijn, die onlangs nog de Singelloop won en tot dusver een succesvol jaar heeft, klokt een tijd van iets meer dan 1 uur en 25 minuten. Al is het geen wereldtijd: ze loopt een persoonlijk record. ,,Ik was blij dat er niet zoveel wind stond. Andere jaren was dat anders. Dan was het bikkelen tegen wind in de polder.’’

De temperatuur valt mee met bijna twintig graden in de middag, maar voor de winnares had het wel wat koeler gemogen. ,,Ik kan niet zo heel goed tegen de warmte’’, vertelt de 33-jarige Brittijn.

Rode klinkertjes

Bij de mannen domineren de Belgen op de afstand van 21,1 kilometer. Ze zijn via hun management in Leiden terecht gekomen en eindigen met drie man op het podium. Voor winnaar Kjell De Hondt, die binnenkomt in iets meer dan 1 uur en 8 minuten, is het zijn eerste keer in de Sleutelstad. ,,Ik kom best wel vaak naar Nederland, ook voor trainingen met het profteam. We gaan dan bijvoorbeeld naar Schoorl of Bergen aan Zee in Noord-Holland. Dat is echt heerlijk lopen. Maar Leiden is de eerste keer en voor mij is het nu al een van de mooiste parcours die ik heb gelopen in mijn carrière. Prachtig om tussen de koeien te lopen. Toch is deze race niet te onderschatten. In België zijn die kasseien zwaar, maar jullie kunnen er ook wat van met die rode klinkertjes’’, zegt de kampioen met een knipoog, die met zijn landgenoten Stefan van den Broek en Tommy Kinders naast zich op het ereschavot staat.

,,Een Belgisch succes, hè. Ik denk omdat wij niet zoveel stressen’’, grapt De Hondt opnieuw. De Belgen hebben ook maar weinig concurrentie. Niemand van de Nederlandse top is aanwezig. ,,Daar kunnen wij normaal gesproken niet tegenop, tegen mannen als Michel Butter (de huidige Nederlands kampioen op de halve marathon, red.). Ik behoor tot de tweede rij, die daar net achter zit’’, aldus de winnaar.

Tussen de ruim 3600 deelnemers aan de halve marathon is ook een enkele bekende Nederlander te vinden, zoals voetbalcoach en voormalig profvoetballer Foeke Booy, die sinds anderhalf jaar volledig verknocht is aan hardlopen. ,,Voor mij is het de allereerste keer dat ik hier in Leiden ben. Echt een prachtige stad met veel blije mensen langs de kant. Ik kom hier zeker terug.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.