Tumult in de Lepelaar: ActiVite licht sluiting wijkrestaurant toe

Leiden

De rood aangelopen voorzitter van de VvE ’Apollotoren’ staat voor zijn leeftijd verrassend snel op om zijn woorden kracht bij te zetten: ,,Je moet bij de Sleutels zijn!’’, schreeuwt hij bijna. Woningcorporatie de Sleutels en de gemeente Leiden waren de grote afwezigen, gisteren bij een bijeenkomst in de wijkrestaurant Lepelaar. Zorginstelling ActiVite was er wel, en probeerde de ontevreden buurtbewoners te sussen.

Vorige week bleek dat het wijkrestaurant dicht gaat. Omdat het nieuws tot veel onrust leidde, organiseerde ActiVite deze bijeenkomst. Voor de omwonenden zijn de avondjes in de Lepelaar iets waar ze steevast naar uitkijken. ,,We eten hier met zijn allen, we dansen of leggen een kaartje’’. ,,Vergeet de borrel niet!’’, vult de buurman aan.

In de volle zaal legde Goof van der Hoorn van ActiVite uit dat de subsidie van de gemeente werd stopgezet. Dat betekent 155.000 euro minder per jaar voor de Lepelaar. ,,Dat geld kunnen we nergens vandaan halen’’. De aanwezigen worden met elk antwoord rumoeriger. Van der Hoorn kan met moeite zijn woordje doen, de bewoners laten hem niet uitpraten, waarop hij degenen met de luidste stem verzoekt om naar buiten te gaan. De rust keert terug.

De buurt hoopt op een alternatief. ,,Kunnen we het zaaltje niet zelf huren? Ik neem mijn eigen drankjes wel mee’’, vraagt een vrouw zich hardop af. Van der Hoorn zegt het serieus te overwegen. Dan gaat een trillende balpen de lucht in: ,,Waarom is de gemeente er eigenlijk niet?’’, vraagt een buurtbewoner op leeftijd. Van der Hoorn verlegt het probleem hierop naar de gemeente, ,,ze gebruiken de zorgsubsidie voor lantaarnpalen’’.

ActiVite stopt niet met alle activiteiten in de Apollotoren. De zorg voor dementen blijft bijvoorbeeld. Het restaurant wordt echter niet als zorg beschouwd, tot ongenoegen van de buurtbewoners. ,,Is dit geen geestelijke zorg?’’.

Meer nieuws uit Leiden