Wethouder botst met raad over re-integratie

Wethouder Marleen Dames tijdens een Rijnland Weekendklas eerder dit jaar.

Wethouder Marleen Dames tijdens een Rijnland Weekendklas eerder dit jaar.© Archieffoto Hielco Kuipers

Sebastiaan van der Lubben

De gemeenteraad heeft op belangrijke onderdelen de re-integratieverordening, om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan werk te helpen, ’gerepareerd’. Wethouder Marleen Damen (Werk en Inkomen, PvdA) schrapte in haar voorstel onderdelen en overviel daarmee coalitie- en oppositiepartijen. Zij herschreven met een rits amendementen de verordening vervolgens.

Zo werd de onpartijdige bemiddeling bij conflict (over het aanbod) tussen een deelnemer aan een re-integratietraject en de gemeente er door de wethouder uitgeschreven. Oppositie- en coalitiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA wilden deze regeling terug. Mart Keuning (ChristenUnie) schreef er een amendement voor. En die hield de raad in een houdgreep: Damen wilde er namelijk niet aan, de raad hield zijn poot stijf.

Ontraden

Volgens Damen kan een ontevreden deelnemer al terecht bij een klachtenpersoon. Nog eens een regeling voor onpartijdige bemiddeling was wat haar betreft dubbelop. Overigens ging die regeling op de schop en daar wilde Damen op wachten. Uit onderzoek bleek de klachtenregeling onnodig complex. En dat verraste de gemeenteraad weer: de partijen hadden dat onderzoek namelijk niet, aldus Mart Keuning (ChristenUnie). Een inderhaast rondgestuurd document weerhield de raad er niet van om onpartijdige bemiddeling te omarmen.

Maximale stageduur

ChristenUnie, GroenLinks en PvdA waren ook kritisch over de maximale duur van een stage. In de verordening van wethouder Damen kon een stage, na onderling overleg, oneindig worden opgerekt. De partijen willen een stage echter zo snel mogelijk omzetten in een echte baan. De termijn is nu maximaal twee keer drie maanden om vervolgens om te zetten in een baan, of niet. En ook die aanpassing werd aangenomen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.