Microscoop Van Leeuwenhoek in finale ’pronkstuk van Nederland’ [video]

Wilfred de Bruijn toont de kleine microscoop.

Wilfred Simons
Leiden

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) is doorgedrongen tot de finale van het AvroTros-programma ’Het Pronkstuk’. Voor zover bekend heeft Van Leeuwenhoek in de jaren rond 1673 elf microscopen gemaakt, waarvan Rijksmuseum Boerhaave in Leiden er vier bezit. Met zijn microscoop, een voor die tijd grensverleggend ontwerp, was Van Leeuwenhoek de eerste mens die bacteriën zag.

Woordvoerster Annette Los van Rijksmuseum Boerhaave is er enorm enthousiast over dat de microscoop, ’niet direct het meest knuffelige of aansprekende ontwerp’, het tot de finale heeft gebracht. ,,We hopen dat alle Leidenaars op de microscoop stemmen.’’

(Tekst gaat verder onder video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de finale moet de microscoop het opnemen tegen de Daf 600 van Hub van Doorne en het figuurtje Nijntje Pluis van illustrator Dick Bruna. Een ander Leidse nominatie, ’het vrolijke huisgezin van Jan Steen’, in de categorie Kunst, haalde het niet tot de finale, ondanks een warm pleidooi van stadsfotograaf Patricia Nauta.

Wie mee wil doen aan de finale van het Pronkstuk van Nederland, kan hier stemmen. De uitzending met de finale in de categorie Ontwerp (waar ook de microscoop onder valt) is dinsdagavond om 21.15 uur op NPO2. Op vrijdagavond volgt de grote finale.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.