’Water naar de zee dragen’ in Noordwijk

Sabrina Oldenburger
Noordwijk

Water naar de zee dragen heeft zelden zin, maar in Noordwijk doen ze het vrijdag toch. Met een spelletjesmiddag onder die noemer wil de badplaats haar band met de zee onderstrepen. Zo’n zevenhonderd Noordwijkse kinderen rennen enthousiast gillend over het strand.

„Het hele dorp viert 150 jaar badplaats. Daarom hebben we dit evenement voor scholieren bedacht”, verklaart Marjolijn van der Jagt, een van de vijfentwintig vrijwilligers die meehelpen op het strand. „En we hebben er prachtig weer bij”, wijst ze naar de zon.

Rond half elf komt de eerste basisschool aan. Om de kinderen te vermaken, mogen ze alvast beginnen aan een van de twee opdrachten: een zandsculptuur maken. „De sculptuur moet iets te maken hebben met ’150 jaar badplaats’”, legt vrijwilligster Rona van den Berg uit.

De kinderen van Hoffenne en De Bronckhorst werken samen aan een groot zandkasteel. „Samenwerken is ook het doel van deze middag”, zegt burgemeester Jan Rijpstra.

Kakofonie

Dan komt het onderdeel waaraan de spelletjesmiddag zijn naam dankt. Voor elke school is een baan uitgezet. Bovenaan de helling staan zwembadjes met 150 liter water. Met behulp van emmertjes moet het water naar vuilnisbakken beneden bij de branding worden gedragen.

Als Rijpstra het startschot heeft gegeven, barst een ware kakofonie los. Schreeuwend storten honderden kinderen zich van de zandhelling naar beneden. Na een paar minuten in de weer rennen zitten de vuilnisbakken al vol. „Wij zijn klaar! We hebben gewonnen”, klinkt het enthousiast vanaf de baan van Daltonschool De Klaverweide. Maar dat hebben ze mis, want het is helemaal geen wedstrijd. Daarom volgt om 13.00 uur een groot prijzenfestijn. Elke leerling krijgt een medaille en elke groep krijgt een wateratlas mee.

Van der Jagt geniet na. „Het was een prachtig schouwspel. En we hebben welgeteld één pleister hoeven plakken.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.