Tekort en overdaad bij digitale kieshulp

Burgers in Leiden, Katwijk en Alphen kunnen de StemWijzer invullen.© Screenshot website

Wilfred Simons

Bij de politieke partijen verkiezingsprogramma’s opvragen, wie doet dat nog? Moderne kiezers vertrouwen op digitale vragenlijsten voor het bepalen van hun stem. ProDemos in Den Haag maakt sinds jaar en dag de StemWijzer. Het is één van de oudste digitale hulpmiddelen, met veel specifieke aandacht voor plaatselijke kwesties. Maar in het verspreidingsgebied van het Leidsch Dagblad hebben maar drie gemeenten de StemWijzer: Alphen aan den Rijn, Katwijk en Nieuwkoop. Geluksvogels!

StemWijzer is al online, twee andere initiatieven komen binnenkort online. Kieskompas, van de Vrije Universiteit Amsterdam, is beschikbaar voor de keuzestressende stemmers in Leiderdorp en Leiden. MijnStem, van onderzoeks- en adviesbureau Citisens (voorheen Necker van Naem), is beschikbaar in Alphen aan den Rijn en Leiden.

Daarmee is het, al met al, vreemd gesteld voor kiezers die graag een beetje hulp willen hebben bij het bepalen van hun stem. De meeste inwoners van de Duin en Bollenstreek, de Leidse regio en de Rijn- en Veenstreek blijven van digitale kieshulp verstoken. Alleen in Aphen en de omringende dorpen, Katwijk, Leiden, Leiderdorp en Ter Aar, als onderdeel van Nieuwkoop, zijn ze beschikbaar. Opmerkelijk genoeg hebben de Alphenaren (StemWijzer en MijnStem) en de Leidenaars (Kieskompas en MijnStem) dan weer keuze te over. Er is zowel tekort als overdaad.

We wilden graag de proef op de som nemen. Twee kieswijzers, dezelfde resultaten? Helaas zijn ze nog niet alle drie online, dus die test houdt u van ons te goed.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.