De boog moet weer worden gespannen

Gertjan van Geen
Katwijk

Geen belangen, geen spektakel, geen goals en geen winnaar. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van Quick Boys tegen Huizen, dat zaterdag in 0-0 eindigde.

Huizen was al 'klaar' en speelde het laatste competitieduel van dit speeljaar zonder enige druk. Quick Boys deed hetzelfde, maar keek zaterdag vooral uit naar de nacompetitie die de ploeg nu eindelijk naar de topklasse moet brengen.

Zeker nu aartsrivaal Katwijk is gedegradeerd, zou promotie het grootste geschenk zijn dat je de supporters op Nieuw-Zuid kan geven. Eindelijk weer dé club van Katwijk zijn, dat is het doel. Vandaar ook dat soms op de tribunes via apps meer naar de standen elders in Nederland werd gekeken, dan naar het spel dat zich op het eigen veld afspeelde. De wedstrijd van Katwijk werd gevolgd, net als die van Noordwijk. Die laatste ploeg is een hindernis voor Quick Boys, als de ploeg de weg naar de topklasse volledig wil afleggen.

Zo ver vooruit willen ze bij Quick Boys nog niet kijken. ,,We zijn klaar voor de nacompetitie'', gaf trainer Ted Verdonkschot duidelijk aan. ,,Maar we spelen niet voor niets tegen de ploegen die met ons bovenaan staan. Het ontloopt elkaar niet veel, maar we hebben zeker kansen.''

Wraak

Een eventuele wraak op Noordwijk voor het verloren beslissingsduel in 2011, dat is volgens Verdonkschot ver weg. ,,Laten we eerst deze wedstrijden maar winnen'' lacht hij. Hij verwijst naar de wedstrijden tegen eerst DVS, dan tegen Ajax. Ploegen waarvan Quick Boys niet wist te winnen in de competitie. ,,Maar we hebben tegen ze gespeeld, dus je weet genoeg van ze.''

Anderzijds is er, zeker vanuit de club, de ambitie om een stapje omhoog te doen. Het is een doelstelling, zo weet ook Verdonkschot. Bovendien heeft Quick Boys de status van een grote club en daar horen verwachtingen bij. ,,Maar kampioen wordt je niet zomaar. We hadden dit jaar pech dat Sparta Nijkerk zo goed was.'' En ook promoveren via de nacompetitie doe je niet zomaar, weet hij.

Zeker niet als er zo slordig wordt omgesprongen met kansen, zoals tegen Huizen gebeurde. Beslissende passes kwamen niet aan, open kansen werden op soms schlemielige wijze gemist. Het dichtsbij kwam Derek van der Plas nog met een schot dat op de lat knalde.

Onscherpte

Volgens diezelfde Van der Plas lag de onscherpte deels nog aan de wedstrijd tegen Sparta Nijkerk, die in de slotseconden eindigde in een gelijkspel en waardoor de titelambities van Quick Boys definitief werden gesmoord. ,,Dat geeft je een mentale tik. Daarna hebben we een mindere fase gehad'', zei de speler die zaterdag afzwaaide na 16 jaar in het eerste elftal te hebben gespeeld. Een staande ovatie was zijn deel bij zijn publiekswissel, en Van der Plas was zichtbaar geroerd. ,,Dat deed me wel wat. Je voelt de waardering, ik heb genoten van de mensen die klapten.''

Ook hij moet de komende weken weer aan de bak. De boog moet weer worden gespannen, voor mogelijk nog een kleine maand aan wedstrijden tegen ploegen er net zo op gebrand zijn om de topklasse te bereiken. ,,De verdediging staat goed, we hebben vandaag geknokt. We hebben het hele seizoen niet onder gedaan voor de concurrenten'', zei Verdonkschot zaterdag. Quick Boys gaat ervoor.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.