Leids Kijkhuis verhuist: ‘Een mooi moment voor de stad’

Loman Leefmans
Leiden

Leiden krijgt binnen vier jaar een groot nieuw filmhuis aan de Lammermarkt. Daarin komen vijf zalen van uiteenlopende omvang plus een restaurant en een caféruimte, zo is de bedoeling.

Het centrum gaat in omvang tot de topvijf van Nederland behoren. ,,Een filmtempel die een mooie aanvulling vormt op het cultuurkwartier’’, aldus mede-initiatiefnemer Govert de Kok die samen met zijn compagnon Gideon Boer en wethouder Paul Laudy maandagmiddag een intentieovereenkomst sloot.

Boer en De Kok exploiteren de bioscopen Lido, Trianon en het Kijkhuis aan het Vrouwenkerkplein. Ze lopen al een jaar met het idee rond om een nieuw filmcentrum in Leiden te openen.

Fokkeplein

Met behulp van de gemeente werd de Lammermarkt als beoogde locatie gekozen. Het gaat dan onder meer om de lege ruimte die nu nog als rangeerterrein van de Lakenhal dienstdoet en de naam Fokkeplein draagt. Daar tegenover bouwt de gemeente momenteel een grote ondergrondse garage. ,,Speciaal voor het nieuwe kijkhuis’’, grapte Laudy tijdens de presentatie.

Het nieuwe filmzalencentrum krijgt niet alleen veel meer parkeermogelijkheden dan het huidige Kijkhuis in de Vrouwenkerksteeg, er moet op de nieuwe plek ook een levendige interactie gaan ontstaan andere cultuurcentra in de directe omgeving, zoals de Lakenhal, popcentrum Gebr. de Nobel, de schouwburg en zalencentrum Scheltema.

,,We gaan een brug naar ze slaan’’, aldus De Kok. Laudy toonde zich eveneens opgetogen. ,,Dit is een mooi moment voor de stad. Ik ben ongelooflijk enthousiast.’’

Met de verklaring spreekt de gemeente ook de intentie uit om enkele gebouwen, die nu nog in handen zijn van Leiden, aan de initiatiefnemers te verkopen.

Uniek

Nu de intentieverklaring er ligt, kunnen Boer en De Kok aan de slag met architecten, rekenmeesters, planologen en potentiële bouwers. Het duo gaat er prat op dat het hele project zonder subsidie van de grond komt, wat volgens hen uniek is in Nederland.

In november wordt een definitief besluit genomen over het nieuwe kijkhuis en afgaande op de opgetogen stemming zal het aan de huidige betrokken partijen niet liggen.

De entree en caféruimte van het huidige Kijkhuis, dat twee filmzalen bevat, is onlangs opgeknapt. Toch is het de bedoeling dat de bioscoop van zijn bestaande stek gaat verdwijnen. Het ertegenover gelegen museum Boerhaave heeft eerder al interesse getoond voor een overname van de ruimtes.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.