Vodafoneklanten krijgen weer bereik in Leimuiden

Een voorbeeld van een zendmast.

Een voorbeeld van een zendmast.

Annelies Karman
Leimuiden

Het einde van het afzien van Vodafoneklanten in Leimuiden is in zicht. Sinds een jaar heeft aanbieder van mobiele telefonie problemen met het bereik van het netwerk in Leimuiden en omgeving. Half juli moet het opgelost zijn.

Om die reden is Vodafone nu een nieuwe mast aan het bouwen van 37,5 meter hoog. Die komt vlakbij de oude locatie van de mast te staan: op het gebouw van de voormalige busremise van Connexxion aan de Tuinderij. Sinds dat in het voorjaar van 2013 is gesloopt, ging het mis met de verbinding in Leimuiden. Vodafone probeerde zijn apparatuur nog aan een andere mast te hangen, maar kreeg op die manier niet voldoende bereik. Het bedrijf hoopt dat de problemen half juli zijn opgelost.

Klachten

,,We kregen veel klachten op het gemeentehuis’’, zegt wethouder Floris Schoonderwoerd. ,,Terwijl wij er helemaal niet over gaan.’’ De gemeente heeft wel bijgedragen aan de oplossing, door grond te huur aan te bieden aan de telecomaanbieder. Voor vijfduizend euro per jaar huurt Vodafone honderd vierkante meter, waarvan de mast iets meer dan twee vierkante meter inneemt. Er komt een hek omheen en daar omheen nog een stuk grond.

,,Meestal zoeken we een hoog gebouw om onze mast op te zetten’’, vertelt een Vodafone-woordvoerder. ,,Zoals een kerk. Als dat niet mogelijk is, plaatsen we er één op de grond. Zo ook in Leimuiden.’’ Aanbieders T-Mobile en KPN mogen ruimte op de mast huren voor hun eigen apparatuur. Per bedrijf krijgt de gemeente daar dan duizend euro per jaar extra voor. ,,Drie masten naast elkaar, dat is onnodig’’, legt de Vodafone-woordvoerder uit.

Gezondheid

Een gezondheidsonderzoek is niet gedaan voor de mast. ,,Dat is niet nodig’’, vindt Kaag en Braassem. ,,Vodafone heeft van de rijksoverheid een zendlicentie ontvangen met daarin opgenomen de veiligheidsvoorschriften en daaraan conformeert men zich.’’

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.