Gulliver: nieuwe Leidse wedstrijd voor studentondernemers

Het Lugus-bestuuur zoekt de allerbeste studerende ondernemer.

Het Lugus-bestuuur zoekt de allerbeste studerende ondernemer.© Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Leiden is een ondernemerswedstrijd rijker: ’Gulliver’. De organisatie, Vereniging Lugus en platform Science meets Business, zijn inmiddels begonnen met de voorbereidingen om de allerbeste studentondernemer van Leiden te vinden. Op 25 november trapt oud-Eurocommissaris Neelie Kroes de competitie af.

De wedstrijd is een van de uitvloeisels van het streven van gemeente, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om de lokale economie, en de banden tussen onderwijs en bedrijfsleven te versterken. Het organiserende Lugus is er zelf ook een gevolg van; dat is een club studenten die vanuit het voormalige gebouw van de Kamer van Koophandel aan het Stationsplein werken aan startende bedrijven.

Luxe

De wedstrijd mikt op beginnende bedrijfjes en studenten met ideeën voor een nieuwe onderneming, ongeacht het onderwijsniveau waaruit ze voortkomen. Ondersteuning daarvan is ook een belangrijk onderdeel van de wedstrijd, zegt Lugus-voorzitter Coen Breedveld. En omdat die behoeftes voor iedereen verschillend zijn, zijn tussen januari en april meerdere sessies waar elke deelnemer advies en ondersteuning op maat krijgt. ,,Veel lokale ondernemers werken daaraan mee en hebben daarvoor hun netwerk opengesteld. We willen ook geen formeel gedoe. Niet met zijn allen in pak naar zalen met belangrijke sprekers en luxe voedsel.’’

’Gulliver’ combineert meerdere bestaande Leidse wedstrijden en initiatieven voor startende ondernemingen. ,,De beste van de beste komen uiteindelijk in onze "Grande Finale". Zodat we straks in juni echt het beste op het podium hebben dat Leiden te bieden heeft’’, zegt bestuurslid Rembrandt Donkersloot. Om een winnaar te kiezen uit het waarschijnlijk zeer gevarieerde deelnemersveld wordt een jury samengesteld van tussen tien en twintig deskundigen. ,,Zij beoordelen dan op innovativiteit, impact en de inspanningen van deelnemers tijdens de competitie’’, zegt Breedveld.

Startkapitaal

De te winnen prijs is, naast een jaar vol advies en ondersteuning, een geldbedrag van 10.000 euro. Startkapitaal is uiteindelijk waar toch waar beginnende bedrijfjes vooral om zitten te springen. ,,En we gaan niet zeggen waaraan ze het moeten uitgeven’’’, zegt Donkersloot. ,,Dus ze zouden ervan op rondreis kunnen. Maar wij gaan ervan uit dat ze het in hun onderneming steken. Anders zou je denk ik ook de beste ondernemer niet geworden zijn.’’

Motto

Een zinsnede uit Jonathan Swifts 'Gullliver’s Travels’ (1726) was voor de jonge Leidse ondernemers reden hun wedstrijd ernaar te vernoemen.. ,,I got a promise of thirty pounds a year to maintain me at Leyden. There I studies physics two years and seven months, knowing it would be useful to me in my long voyages’’ staat in het wereldberoemde boek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.