Alphenaar Jelle Sels dicht bij stunt op Open Leidse

Gertjan van Geen
Leiden

Hij kwam naar Leiden om wedstrijdritme op te doen. Wat dat betreft was het een geslaagd toernooi voor Jelle Sels, maar toch zal de negentienjarige Alphenaar het gevoel hebben dat er meer had ingezeten dan de kwartfinale op de Open Leidse Kampioenschappen. Sels verzuimde vrijdag te winnen van de als eerste geplaatste Tim van Terheijden en ging na ruim drie uur tennis onderuit: 4-6, 7-5 en 5-7.

Hij hield zich lange tijd in. Ook toen Sels aan het begin van de tweede set zomaar een bal liet lopen. Twee games later kwam de vocale uitbarsting er alsnog. ‘Ik speel nooit weer met deze wind’, schreeuwde de publieksfavoriet na weer een verloren rally. Het moest er blijkbaar even uit, want waar Sels in het eerste deel van de partij het Van Terheijden niet echt moeilijk kon maken, gingen daarna alle alarmbellen af bij de zes jaar oudere Amsterdammer.

Tactiek

Sels ging meer en meer voor de directe punten en die tactiek leverde de nummer zeven van de plaatsingslijst zowaar de tweede set op. Toen Van Terheijden liefst zes dubbele fouten sloeg in zijn eerste twee servicegames had Sels de wedstrijd in handen. Cruciaal was het weggeven van een 40-0 voorsprong bij een 2-1 stand en ook bij 5-4 kon Sels het niet op eigen opslag afmaken.

Maar zichzelf iets verwijten? Nee, dat kon Sels naar eigen zeggen niet. ,,Ik had denk ik niet zoveel anders kunnen doen. Hij speelde goede punten op de belangrijke momenten. Het is niet zo dat ik het heb weggegeven. Die vierde game in de derde set was inderdaad belangrijk, maar ik weet niet of die cruciaal was. Hij gaat echt niet andere dingen doen als hij op achterstand staat.”

Degelijkheid

Dat deed Van Terheijden ook niet. Degelijkheid bracht hem dit keer de zege, maar of het genoeg is om zondag ook de titel te pakken op de banen van Roomburg is nog maar zeer de vraag. ,,Hij is goed in de rally, is superfit en slaat alles terug. Hij heeft vandaag wel voordeel gehad van de wind. Ik denk dat ik anders meer kans had gehad op de overwinning”, was Sels van mening.

De Alphenaar, die op mondiaal niveau rond de 900 positie bivakkeert, richt zich de komende weken op de toernooien in het buitenland. Eerst wacht volgende week een challenger in Scheveningen. ,,Mijn seizoen gaat nu zo’n beetje beginnen. Ik heb weinig punten te verdedigen, dus als ik niet stijg op de wereldranglijst, dan heb ik iets verkeerds gedaan.”

Elke Tiel

Met de uitschakeling van Sels blijft er nog maar één regionale topper over op de Open Leidse Kampioenschappen. Bij de vrouwen won Elke Tiel in haar kwartfinale zeer overtuigend van Erika Vogelsang: 6-2 en 6-1. De Voorhoutse neemt het zaterdag in de halve finales op tegen Danielle Harmsen. De eerste reekshoofd schreef het toernooi in Leiden vorig jaar op haar naam.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.