Leidse spullen voor een Nepalese put

Mevrouw van der Ende met een deel van de spullen die ze gaat verkopen voor haar goede doel.

Mevrouw van der Ende met een deel van de spullen die ze gaat verkopen voor haar goede doel.© Foto Hielco Kuipers

Merle te Molder

Tijdens haar reis in Nepal werd de Leidse Mirjam van der Ende geraakt door de omstandigheden waarin de bevolking van het dorpje Arubot leeft. Sinds de zware aardbevingen van 2015 is er geen druppel schoon drinkwater te vinden. ,,Dagelijks sjouwen de dorpelingen liters water van plekken elders met zich mee naar het dorp. Ze doen het met wat er is, maar ik denk dat het beter kan.”

In haar nieuwe stek aan de Nieuwe Rijn vertelt Van der Ende haar verhaal. Haar huis oogt knus en licht. ,,Ik ben al m’n hele leven op zoek naar oude spullen die ik een nieuw leven kan geven”, zegt ze. Dat is te zien. Overal staan bloemen, hoge glazen vazen en glanzend Delfts blauw servies. ,,Ik woonde 34 jaar in ’het blauwe huis’ in de Vogelwijk. Onlangs ben ik verhuisd. Alle spullen die ik niet meer kan gebruiken, wil ik verkopen. Het geld dat ik ermee verdien, wil ik schenken aan de bewoners van het dorp Arubot, zodat zij er een put met schoon drinkwater van kunnen bouwen.”

Van der Ende straalt als ze vertelt over haar reis. ,,Het land voelt hard aan, maar de bevolking is zacht en gastvrij.” Een Leidse vriendin die zestien jaar geleden in Nepal is geweest, koppelde Van der Ende aan een vriendelijke Nepalese gids die de vriendin nog van die tijd kende. ,,Zo kwam ik terecht in Arubot waar de ouders van de gids wonen. Ik heb een week lang bij hen in huis gewoond. Ik voelde me meteen thuis.” Nadat ze een week had aangezien hoe de bevolking moet behelpen, besloot Van der Ende actie te ondernemen.

Aankomende zondag is ze te vinden op de Streek- en brocantemarkt bij de Vismarkt. Hier verkoopt ze vazen, gebloemde borden, potjes, kleren en stoffen. ,,Iedereen is welkom. Ook mensen die een gift willen doen of mensen die ideeën hebben over het bouwen van een waterput.”

Wie contact wil opnemen met Van der Ende kan een e-mail sturen naar: hmrpj54@gmail.com. De markt duurt van 11.00 uur tot 17.00 uur. ,,Ik sta naast de fontein, een symbolische plek. Hier is water vanzelfsprekend. Daar niet.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.