Nóg twee Leidse plekken vuurwerkloos

Loman Leefmans
Leiden

Leiden krijgt tijdens Oud en Nieuw niet zes, maar zo goed als zeker acht vuurwerkvrije zones binnen de gemeentegrenzen. Het stadsbestuur bekijkt of ook de omgeving van dierenasiel Stevenshage aan de Kenauweg, en het Bos van Bosman nabij de Wassenaarseweg tot verboden gebied voor rotjes, kanonslagen en vuurpijlen kan worden verklaard.

De parken Leidse Hout en Cronesteyn waren vorig jaar al vrij van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Henri Lenferink maakte eerder deze maand bekend dat er vier van dergelijke gebieden bijkomen, bij de komende viering van Oud en Nieuw. Hij doelde op het centrale park in de Merenwijk, het Stevenshofpark, park Kweeklust (Jan Luykenlaan) en park Hooghkamer (Voorschoterweg).

In de gemeenteraad gingen vervolgens stemmen op om er nog twee aan toe te voegen. Het Bos van Bosman achter de Blauwe Vogelweg is eveneens een park, en ligt bovendien dicht bij de tijdelijke vluchtelingenopvang aan de Wassenaarseweg. Daarom gaat Lenferink bekijken of er niet alleen een vuurwerkvrij cirkeltje rond het Bos van Bosman kan worden getrokken, maar of een wat wijdere kring kan worden gemaakt. Want vluchtelingen uit oorlogsgebieden, die niet gewend zijn aan de Nederlandse gewoonten rond Oud en Nieuw, zouden wel eens flink kunnen schrikken, zo is de achterliggende gedachte.

Het verbod om vuurwerk af te steken in de directe omgeving van het dierenasiel in de wijk Stevenshof, is een uitdrukkelijke wens van de Partij voor de Dieren, die zo goed als zeker wordt gehonoreerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.