Moeder Godskerk Voorschoten verkocht

Monument of sloop?

Monument of sloop?© archieffoto

Marieta Kroft
Voorschoten

De Moeder Godskerk in Voorschoten is verkocht aan een projectontwikkelaar. Dat bevestigt Cees Bijloos die namens het parochiebestuur bij de verkoop betrokken is geweest.

Zonder zorgen is de parochie echter nog niet. De opbrengst uit de verkoop hangt namelijk af van de bestemming die de nieuwe eigenaar aan de locatie kan geven. Kan hij het gebouw slopen en er zorgwoningen voor in de plaats bouwen, dan vangt de parochie meer dan wanneer het gebouw vanwege een monumentenstatus behouden moet blijven.

Op het moment dat de parochie afgelopen najaar de kerk wilde verkopen, vroeg het Cuypersgenootschap de monumentenstatus aan. Dat betekent dat gemeente Voorschoten hierover met een goed onderbouwd besluit moet komen. Tot die tijd is sloop niet toegestaan. Staat het besluit het Cuypersgenootschap niet aan, dan kan het in hoger beroep en wordt de sloop verder vertraagd.

Bijloos hoopt niettemin snel op duidelijkheid. ,,We hebben het geld uit de verkoop nodig om het Bondsgebouw te kunnen betalen.’’ Wie de nieuwe eigenaar is, wilde Bijloos niet zeggen. Het Bondsgebouw werd in oktober 2015 geopend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.