Bomenles in het Singelpark

In het gras van de museumtuin staan uitnodigende zitjes. Het Singelpark bestaat hier al.© Leidsch Dagblad

Kaukasische vleugelnoten langs de Jan van Houtkade.© Leidsch Dagblad

Moerascipres langs de Witte Singel.© Leidsch Dagblad

Zwarte bessenstruiken bij Molen de Put.© Leidsch Dagblad

De parkroute.

1 / 5
Janneke Dijke
Leiden

Wandelen door het Singelpark en van alles leren over de bomen en planten die er staan. Dat kan sinds kort met een wandelroute op de smartphone. De Vrienden van het Singelpark ontwikkelden de route.

De wandelroute is te vinden in de app izi.travel. Dat is een app bomvol routes, verspreid over alle uithoeken van de wereld. In Leiden kon je er al diverse vinden. Er is een stadswandeling en Museum De Lakenhal heeft een eigen route. Aan deze verzameling is nu de Groene Singelparkroute toegevoegd. ,,Er komen er nog meer’’, belooft Singelparkvrijwilliger Jan-Willem Broekema.

,,We werken aan een stadswandeling waarbij je door het Singelpark loopt, maar ook daarbuiten, langs hoogtepunten in de stad. En we gaan een route maken over de ontwikkeling van het Singelpark. Daarin krijg je te horen waar bijvoorbeeld nog een brug moet komen. Die route gaan we natuurlijk regelmatig updaten.’’ Ook de Aboretumroute komt er in: de route langs honderd bijzondere bomen waaraan curator Rinny Kooi op het moment werkt.

Waas

Aan de wandel dan maar. De route begint in de tuin van Museum Volkenkunde, hoewel je op elk gewenst moment kunt inhaken. Er is geen routebeschrijving ingesproken: je moet op het kaartje op je telefoon kijken hoe je moet lopen. Opeens klinkt er een stem door je koptelefoon, die je wijst op een gele treurwilg langs het water.

,,Kenmerkend is de opgaande groei van de stam en de afhangende dunne scheuten, die vaak tot op het water reiken. In het vroege voorjaar leggen de uitlopende bladknoppen een groengele waas over de takken ten teken dat het echt lente wordt.’’ De wandeling voert verder langs de Morssingel. In het gras van de museumtuin staan uitnodigende zitjes. Het Singelpark bestaat hier al.

Bij Molen de Put wordt de wandelaar gewezen op een groepje zwarte bessenstruiken. In de winter onherkenbaar voor de leek, en in de zomer misschien ook wel, als je niet weet dat het eetbare bessen zijn. En de informatie blijft maar komen. De route voert langs een moerascipres bij de Witte Singel met een wel heel grillige stam en een Oosterse plataan vol pukkels. De stem vertelt je dat de mooi bloeiende borders vlakbij café De Grote Beer door de bewoners zijn ingericht en door hen worden onderhouden.

Datalimiet

De app werkt niet altijd vlekkeloos. Soms sta je als wandelaar niet binnen de onzichtbare cirkel die de softwaremakers rond een boom trokken, en dan loop je de uitleg mis. Bij mij gebeurt dat op een gegeven moment zo vaak dat ik me afvraag of er iets mis is in de instellingen van mijn telefoon. Je kunt de uitleg handmatig aanzetten als je de boom in het vizier hebt, maar nadeel daarvan is dat je op een gegeven moment meer op je telefoon loopt te kijken dan om je heen.

Omdat de routebeschrijving niet is ingesproken loop je soms niet helemaal goed en mis je precies een leuk, wat minder zichtbaar pad langs het water. Een andere tip: vergeet niet de route van tevoren te downloaden. Anders kun je erop rekenen dat de batterij van je telefoon in een ommezien leeg is en je de datalimiet bereikt hebt.

Ondanks deze minpuntjes is het een veelbelovend begin. Wie weinig over bomen en struiken weet heeft aan deze wandelroute een handig hulpmiddel. Zeker omdat van elke besproken boom of struik een foto te vinden is, zodat je hem kunt herkennen. Ze zitten op de afbeeldingen wel volop in het blad, dus in de winter wordt het wat lastiger.

Nog een stukje dan. Langs een aangetaste zilveresdoorn aan de Boisotkade en een rijtje jonge Kaukasische vleugelnoten aan de Jan van Houtkade. Die danken hun naam aan de nootjes die geklemd zitten tussen twee vleugeltjes. Er valt nog veel te leren.

Bouwdoos

De gemeente werkt intussen onverdroten verder aan de verwezenlijking van het park. Want de route zoals die nu te lopen is, vormt slechts een schim van het droombeeld dat de singelparkvrienden voor ogen hebben. Maar het komt allemaal erg dichtbij. Geveltuinen, kunstwerken, vrolijk gekleurde pictogrammetjes van allerlei diertjes en bij elke entree tot de Leidse binnenstad een aantrekkelijke poort… Deze en andere bouwstenen van wat het langste park van Europa moet worden, kwamen woensdagavond allemaal weer even voorbij tijdens een presentatie van communicatiebureau KesselsKramer, in gebouw Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht.

De bouwdoos is nu bijna klaar en de meest recente inhoudsopgave ervan is samengebracht op een overzichtelijke plattegrond die binnenkort op de site van de gemeente staat. Nog dit jaar neemt de gemeente naar verwachting het besluit waarmee het Singelpark officieel de status van tekentafelidee ontstijgt en formeel een te verwezenlijken project wordt.

Voordat het vervolgens af is, dat duurt nog wel een tijdje. Op sommige plekken is niet veel nodig om het wensbeeld aan te leggen, terwijl op andere stukken nog allerlei procedurele en/of tastbare barrières liggen. Stukje bij beetje komt het allemaal echter wel in orde, vermoeden de ontwikkelaars en de gemeente. Het Singelpark kan in stad en politiek al jaren op veel steun rekenen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.