Geschonden carillon keert robuuster terug

Geschonden carillon keert robuuster terug. Foto: Loek Scholten

Redactie Leidsch Dagblad
Lisse

Ook komend voorjaar kunnen de bezoekers van Keukenhof genieten van de klanken van een carillon. Voor de twintig bronzen klokken die vorige zomer uit het instrument werden gestolen, keren nieuwe terug.

Over de dieven, die er drie lieten hangen omdat ze die vermoedelijk niet los kregen, heeft Keukenhof nooit meer iets vernomen. ,,Waarschijnlijk zijn ze razendsnel omgesmolten. Deze diefstal was volgens mij een goed voorbereide actie’’, zegt Keukenhof-voorzitter Walter Jansen.

De verzekering heeft het grootste deel van de schade vergoed, al moet Jansen het exacte bedrag dat is uitgekeerd schuldig blijven. Eerder becijferde klokkengieterij Petit & Fritsen het maken van twintig nieuwe klokken op ’zeker 25.000 euro’. De dieven hebben voor de 530 kilo brons die ze buitmaakten vermoedelijk nog geen tiende deel van dat bedrag ontvangen.

De nieuwe klokken worden pas bij aanvang van het seizoen in het instrument gemonteerd. Volgens Jansen op een manier die een nieuwe roof vrijwel onmogelijk maakt. ,,Je kunt niets uitsluiten, maar het wordt zo robuust dat het carillon nagenoeg diefstalproof wordt.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.