Betty Lever is een Gouden Buur voor Lineke

Leiden

Betty Lever uit de Leidse Vogelwijk staat altijd klaar voor haar buurvrouw Lineke Borstlap, die de spierziekte ALS heeft, in een elektrische rolstoel zit en veel dingen niet meer zelf kan.

Ze kookt geregeld, ze doet boodschappen, ze kijkt samen met Lineke naar detectives, ze neemt haar buurvrouw mee naar buiten en nog veel meer. ,,Ik ben 24 uur per dag van zorg afhankelijk’’, zegt Lineke Borstlap. ,,Dan is het heel erg fijn als je onvoorwaardelijk op mensen kunt rekenen.’’

Er lopen nog meer van zulke goede buren in de Vogelwijk rond die Lineke helpen. Maar de Leidse kon er maar één nomineren voor de Gouden Buur Award, een initiatief van de besloten buurtapp Nextdoor die in februari in Nederland werd geïntroduceerd en waarop inmiddels ruim 2800 buurten actief zijn.

Vanzelfsprekend

Nextdoor vond het verhaal over buurvrouw Betty Lever zo bijzonder dat zij vrijdag - een dag voor Nationale Burendag - in het gebouwtje van speeltuin Vogelwijk de award in ontvangst mocht nemen. Ze is de Gouden Buur 2016 van de provincie Zuid-Holland.

Betty Lever zelf voelde zich een beetje overvallen door alle aandacht, zei ze nadat ze uit handen van wethouder Roos van Gelderen een tegeltje kreeg met de tekst ’Beter een gouden buur dan een verre vriend. ,,Ik vermoedde dat er iets gaande was, maar wat precies wist ik niet’’, zegt ze. Tegen buurvrouw Lineke: ,,Ik vind je eigenlijk meer een goede vriendin dan een buur. Dan doe je dit soort dingen toch gewoon. Dat is vanzelfsprekend.’’

De twee kennen elkaar al veel langer dan Nextdoor in Nederland actief is. Net als de andere buren, die Lineke helpen. De buurtapp vinden ze een handige manier om de dingen te organiseren. In de Vogelwijk heeft Nextdoor inmiddels een paar honderd leden. Buren delen er aanbevelingen over bijvoorbeeld een goede klusjesman of oppas, ze lenen via het platform een boor of geven een oude tafel weg, ze organiseren straatfeesten en ze gebruiken de app om makkelijker een oogje in het zeil te kunnen houden. ,,Soms gaat het om iets kleins, soms gaat het om grote dingen’’, zei Tamar van de Paal van Nextdoor. Het draait volgens hem bij de app vooral om hulpbereidheid en dan is te zien dat dat in veel Nederlandse buurten nog ruimschoots te vinden is.

Betty Lever en Lineke Borstlap zien elkaar in elk geval twee, drie keer per week. ,,En daarnaast komt Betty altijd meteen wanneer ik het vraag, wanneer er iets is’’, zegt Lineke. Ze hebben het eigenlijk heel gezellig met elkaar. Vrijdagavond zitten ze samen een detective te kijken. Dat is vaste prik: op die manier kan de partner van Lineke naar kooravond.

Ze hopen nog lang elkaars buren te zijn en dingen met elkaar te ondernemen. ,,Pluk de dag’’, zegt Betty Lever.

Meer nieuws uit Leiden