Tweede promotie op rij hockeysters Alecto

Tom Mentink
Leiderdorp

Niemand in Leiderdorp zou twee seizoenen geleden hebben durven dromen dat de vrouwen van Alecto twee keer op rij zouden promoveren. De club was afgezakt van de overgangsklasse naar tweede klasse en trainer Jaïr Levie nam het roer over.

Levie lukte het zondag toch om het onvoorstelbare te bereiken: promoveren naar het tweede niveau van Nederland. De oefenmeester moest het nog even tot zich laten doordringen na de met 1-0 gewonnen play-offwedstrijd tegen Schaerweijde. Een dag eerder was zijn ploeg nog compleet kansloos in Zeist met een 4-0 nederlaag, waardoor de stand gelijk werd in de best-of-three. Het eerste duel wonnen de Leiderdorpsen namelijk via shoot-outs.

,,Ik kan het nog niet geloven. Dit is zo ontzettend knap, zeker na zaterdag. Toen stond onze press volledig verkeerd. We lieten ze iedere keer hun sterke middenveld inpassen’’, zei Levie, die zijn team wist op te lappen voor de derde wedstrijd op de Bloemerd. Het lukte dit keer wel om de verdediging van Schaerweijde onder druk te zetten.

De bezoekers uit Zeist waren in de eerste helft wel de gevaarlijkste ploeg, maar de kansen werden niet verzilverd. Aan de andere kant miste Meike van Haeringen vlak voor rust op een haar na het doel. Na de pauze lieten de vrouwen van Alecto zien over meer vechtersmentaliteit te beschikken. Het soms laconiek ogende Schaerweijde kwam steeds meer onder druk te staan.

Fleur Steenbrink gleed de openingstreffer binnen op aangeven van Van Haeringen: 1-0. Daarna kregen de gasten, met voormalig tophockeyer Erik Jazet als assistent-trainer, genoeg mogelijkheden op de gelijkmaker. Keepster Annick Weterings en haar verdediging bleken echter een sta-in-de-weg, waardoor Alecto volgend seizoen weer terug is het op het niveau waar het jarenlang actief was.

Levie kan met zijn relatief jonge ploeg verder bouwen. Met aanvulling vanuit de A-jeugd en versterking van buitenaf hoopt hij een stabiele overgangsklasser te worden. Als hoogst spelende club in de Leidse regio heeft Alecto nu ook wel wat te bieden. Onder anderen Hanneke de Jong, topscorer van tweedeklasser Groen-Geel met meer dan twintig goals, wordt mogelijk aangetrokken.

Het gevaar is wel dat sommige talentvolle spelers deze zomer of op den duur vertrekken naar clubs uit de hoofdklasse. ,,Ik hoop dat iedereen blijft. We zijn juist ontzettend gegroeid als team en daar moeten we mee verder’’, aldus Levie.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.