’Opening badseizoen blijft bijzonder’

Josine Heijnen
Katwijk

Een koude zeewind en regen: ook dat hoort soms bij het Katwijkse strand. Hoewel een stralend zonnetje uitbleef, werd zaterdag in het centrum van de kustplaats de opening van het badseizoen gevierd.

Muziek, springkastelen, beachvolleybal en winkelkorting. Was deze dag vroeger een officieel welkom heten van toeristen, het is tegenwoordig vooral een uitje voor het winkelend publiek. In het dorp staan kramen van musea, rondvaartboten en muziekfestivals. Het Katwijks Museum doet mee aan de nationale museumweek die tot 24 april duurt. ,,Deze editie is er aandacht voor de Romeinse grens die hier ooit liep, de Limes”, leggen IJs Plug en Jan van Beelen uit. Dit geldt voor de tentoonstellingen, maar ook voor de historische rondvaartboot De Wilhelmina die in het Prins Hendrikkanaal ligt. Er is dit jaar een speciale vaarroute, waarbij ook fietsen meegaan. Onderweg wordt een aantal keer gestopt om een stukje te fietsen en zo onderdelen van de Limes - de vroegere Romeinse militaire grenszone -te zien die niet direct aan het water liggen. De informatieboekjes liggen bij het museum. ,,Maar wel in het Duits - anders nemen alle Katwijkers ze mee.’’

Kramen die anders voor de winkels staan, zijn door de wind naar binnen verhuisd. Parfumerie Mooi heeft een beautyschool in de winkel. ,,De opening is altijd een speciale dag waarop we iets extra’s organiseren”, zegt Cheressa Zandstra. De groenteboer staat met een kraam vol aardbeien op de hoek van de Princestraat. Die zijn speciaal ingeslagen om zaterdag met het lekkere weer te verkopen. ,,Zomerfruit hè”, zegt eigenaar Jeroen Haasbroek. ,,Een zout zeeluchtje hoort er ook bij.’’ Hij is blij dat het zomerseizoen weer begint: daarmee komen de toeristen en strandgangers weer deze kant op.

Om de hoek gaat de zee tekeer en het zand stuift alle kanten op, maar dat weerhoudt het publiek er niet van ook een bezoek te brengen aan de strandtenten die nieuwe menu’s en hapjes presenteren.

Burgemeester Jos Wienen opent het badseizoen. ,,Het wordt fantastisch’’, zegt hij. ,,Het kustwerk is klaar en Katwijk is nog steeds verbonden met de zee en heeft het authentieke karakter bewaard.” Het is al lang niet meer zo dat er in de kustplaats alleen in de zomer iets te beleven valt, weet hij. ,,Je ziet nu dat ook in de winter toeristen een weekeinde komen uitwaaien op het strand. Maar de opening blijft iets bijzonders.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.