Parkeerdruk Leiden beter gespreid

Loman Leefmans
Leiden

De parkeerdruk in de wijken direct rond het stadscentrum is afgenomen, sinds in vrijwel heel Leiden betaald parkeren is ingevoerd. Dat staat in een evaluatie die de gemeente liet uitvoeren en die verantwoordelijk parkeerwethouder Robert Strijk (D66) opgelucht leest. ,,Het heeft dus inderdaad het gewenste effect’’, zegt hij.

Betaald parkeren was in Leiden jarenlang alleen van kracht in de binnenstad. Dat leidde ertoe dat vooral bezoekers van het centrum hun auto net buiten de singels neerzetten. Het veroorzaakte grote drukte in de zogeheten schilwijken en bewoners konden er hun eigen voertuig slechts met moeite kwijt. Omdat de invoering van blauwe zones dat probleem slechts in beperkte mate oploste, besloot de gemeente tot de drastische maatregel om in heel Leiden betaald parkeren in te stellen, op de verste buitenwijken na.

Verdeling

Uit de eerste grondige evaluatie daarvan, gebaseerd op veel tellingen, blijkt dat de druk in de schilwijken daadwerkelijk is afgenomen. In andere wijken, die daar weer omheen liggen, is het drukker geworden, zoals in het Noorderkwartier, delen van het Morskwartier en de wijken langs de Hoge Rijndijk. Maar vrijwel nergens leidt dat tot een onacceptabele belasting. ,,Er is een betere verdeling over de wijken ontstaan’’, aldus Strijk.

Dat wil niet zeggen dat alles nu goed is geregeld. De wijk Transvaal II, langs de Morsweg, kleurt nog vuurrood op het kaartje van Leiden waarop de parkeerdruk per buurt is aangegeven. Dat geldt in iets mindere mate ook voor industrieterrein De Waard, maar daar moet betaald parkeren nog worden ingevoerd.

In delen van de Hoge Mors en Roomburg was nooit een parkeerprobleem, en is die er ook niet gekomen. Daar gaat de gemeente, in overleg met bewoners, parkeerplaatsen opheffen en daar bomen of ander groen voor in de plaats planten. Het opheffen van betaald parkeren is daar echter niet aan de orde. ,,Want dan komen er juist weer ’vreemdparkeerders’ uit de wijken daarnaast’’, legt een woordvoerster van de gemeente uit.

Ook in tien andere delen van Leiden waar de parkeerdruk ver af zit van de kritische norm van tachtig procent, worden parkeervakken mogelijk omgevormd tot perkjes. Bovendien overweegt Leiden om in die gebieden meer werknemers- en zorgvergunningen uit te geven.

Mobiel

De gemeente heeft een aanzienlijke hoeveelheid klachten ontvangen over onvindbare parkeerautomaten, vaak veroorzaakt door onduidelijke bewegwijzering. Toch blijft de gemeente terughoudend als het gaat om nieuwe automaten, omdat steeds meer mensen mobiel betalen.

,,Het was ons nooit om het geld te doen’’, antwoordt Strijk op de vraag of het betaald parkeren een aardig gemeentelijk melkkoetje is geworden, zoals veel Leidenaars vermoedden. ,,Maar het levert ons tot nu toe wel meer op dan geraamd.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.