Video: Stiptheidsacties bij LUMC

Leiden

Bij het LUMC is maandag de eerste stiptheidsactie gestart. Personeel wil een beter CAO. Het startschot werd gegeven in de centrale hal van het LUMC. Ongeveer 800 werknemers waren aanwezig.

,,Het aantal actievoerende universitair ziekenhuismedewerkers was hoger dan we hadden verwacht. Het laat zien dat het water hen aan de lippen staat en dat het zo niet langer kan'', zegt een woordvoerster van vakbond FNV Zorg & Welzijn.

De medewerkers hielden zich strikt aan hun werktijden en namen collectief lunchpauze in de hal van het ziekenhuis. ,,Daar nemen ze anders nooit de tijd voor'', aldus de zegsvrouw. Voor zover bekend hadden de patiënten geen last van de acties.

Lees hier meer: LUMC-verpleegkundigen: ’Actie, actie, actie’ [video]

In Leiden willen de vakbonden de acties ruim een maand laten duren. „Patiëntveiligheid staat in alle gevallen voorop”, garandeert de bond.

Medewerkers gaan zich aan hun formele schema houden. Dat betekent dat ze in principe geen overwerk doen, gebruikmaken van al hun pauzes en dat ze roosterwijzigingen op korte termijn niet accepteren.

Op afdelingen als de spoedeisende hulp, intensive care, neonatologie en acute psychiatrie maken de medewerkers altijd hun werk af.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.