Eventing Leiden geeft een verslavende adrenalinestoot

Roel Zonneveld eindigde met Vinkekamps Easy Boy   zelf 22ste bij het NK, maar won met de afvaardiging van Zuid-Holland verrassend het provinciekampioenschap.

Roel Zonneveld eindigde met Vinkekamps Easy Boy zelf 22ste bij het NK, maar won met de afvaardiging van Zuid-Holland verrassend het provinciekampioenschap.© Foto Taco van der Eb

Welmoed de Lang
Voorschoten

Met imposante spierbundels onder een glimmende en mooi opgepoetste vacht raceten paarden dit weekend in recreatiegebied Vlietland om de nationale en regionale titel. De ruiters moesten bij Eventing Leiden met hun paarden achtereenvolgens dressuur lopen, springen en eindigden met de spectaculaire cross; boomstammen, hekwerken en water moesten worden bedwongen. Een uniek samenspel tussen mens en dier.

,,Het geeft een kick om met je paard op hoge snelheid en veel adrenaline over hindernissen te gaan waarvan je vooraf denkt, nou, die zijn best hoog, breed en pittig. Als je dan gefinisht bent denk je, dat hebben we samen toch maar mooi weer even geflikt. Het is een beetje verslavend”, sprak Ilse Rotteveel glunderend.

Met haar paard Dunya werd ze zaterdag in de categorie L (licht) met haar achtste plaats de beste Zuid-Hollandse. De 20-jarige Rijpweteringse won met onder anderen Roel Zonneveld overigens wel het landelijke provinciekampioenschap.

Voorschotenaar Zonneveld had met zijn 22ste plaats op meer gehoopt, maar na een prima dressuur en redelijke springwedstrijd (een balk eraf), ging het met met Vinkekamps Easy Boy bij de cross mis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Er is een hindernis die je kort kan nemen of met een lange aanloop. Dat laatste kost meer tijd, maar ik wilde het risico nemen omdat ik hierna een klasse hoger met hem rijd. Maar in plaats van door de paaltjes sprong hij er aan de buitenkant langs, ofwel een langsloper. Dat was mijn fout en levert heel veel strafpunten op.”

In de L werd de Brabantse Marloes de Jong uiteindelijk Nederlands kampioen, terwijl de Noord-Hollandse Anouk van Wijk in de klasse M (middel) de titel greep.

(Lees hier: Dexter Biersteker: ’Als ik NK ergens had willen winnen, dan toch hier’)

Zondag won de Voorschotense Corine Duivenvoorde bij L het regiokampioenschap. Dexter Biersteker greep zaterdag de hoofdprijs in de zwaarste categorie (Z), waarbij de 400 deelnemers soms meters hoog over hindernissen gaan.

,,Daardoor hebben buitenstaanders weleens het gevoel dat het dierenmishandeling is’’, vertelde Ilse Rotteveel. ,,En er zijn ook paarden die hier niks aan vinden, maar mijn paard wordt al vrolijk als zij hier het terrein op rijdt en al die paarden ziet gaan. Dan begint ze gelijk te dribbelen en stuiteren, net een ADHD-er, vol energie. Ze wil dan gewoon heel graag.”

Maar naast enthousiasme van paard en ruiter is toch vooral durf gevraagd om over hoge en soms ook lange boomstammen, hekwerken en rioolbuizen te vliegen. ,,Een paard voelt zijn ruiter feilloos aan. Als er iets misgaat, komt dat negen van de tien keer doordat een ruiter twijfelt”, weet Eventingvoorzitter Ton Spaan.

Veiligheid is een essentieel onderdeel van de sport en daarom kon deze editie - al sinds 1938 georganiseerd door de rijverenigingen de Blesruiters uit Stompwijk en het Wassenaarse Koningin Emma - het sensationele mennen (race met paard en wagen) niet doorgaan. ,,Er zijn dit weekend rondom het terrein van Vlietland allerlei werkzaamheden en overal liggen ijzeren platen. Samen met de hoeven wordt dat ijzer op ijzer en dat is geen wordt geen succes.”

Hoewel aan veiligheid veel aandacht wordt besteed – een paard wordt voor en na elke oefening gekeurd door veeartsen en paarden dragen beschermers voor schenen en pezen - blijft gevaar aanwezig. Zo lag een ruiter in de hoogste categorie (Z) minutenlang bewusteloos langs het parcours nadat haar paard na een val op haar terecht kwam.

Rotteveel: ,,We dragen zelf ook allemaal bescherming tegenwoordig. We hebben een bodyprotector en een airbag op ons lichaam.” Die laatste gaat met een touwtje af op het moment dat je van je zadel losgegooid wordt. Rotteveel: ,,Maar je moet niet bang aangelegd zijn, nee. Na een val is het opstaan en weer doorgaan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.