Ontevredenheid over glastuinbouwgebied

Ontevredenheid over glastuinbouwgebied

Ontevredenheid over glastuinbouwgebied

Redacteur Rijn en Veen
roelofarendsveen

Veel tuinders zijn ontevreden over het nieuwe bestemmingsplan, dat de Flora- en Geestweg moet omtoveren in ’een bloeiend en duurzaam tuinbouwgebied’. Volgens dat plan mag hoger gebouwd worden dan voorheen en mogen ook ’tuinbouwgerelateerde’ bedrijven er neerstrijken, zoals tuincentra en zorgkwekerijen.

Met de maximale bouwhoogte twaalf meter is lang niet iedereen blij. ,,Tulpenbroeiers gaan niet de hoogte in voor de sier. Ze hebben er behoefte aan, om een concurrentieslag te kunnen maken’’, zegt Theo Akerboom namens LTO Noord en de beide ondernemersverenigingen van Kaag en Braassem.

,,In omliggende gemeenten mag tot vijftien meter worden gebouwd. De gemeente moet voorkomen dat de tuinders aan de Geest- en Floraweg op achterstand komen ten opzichte van Teylingen, Haarlemmermeer en Zuidplas.’’

Volgens wethouder Antoon Kea passen die hoge gebouwen niet bij het karakter van het gebied. ,,Er kan al aanzienlijk hoger worden gebouwd dan voorheen. We moeten ergens een streep trekken.’’ Kea belooft dat hij de bouwhoogtes van andere tuinbouwgebieden nog nagaat.

Veel kwekers ondervinden daarnaast problemen met woningen die op papier nog een agrarische bestemming hebben, maar in praktijk al lang niet meer bewoond worden door de kwekers van het bijbehorende bedrijf. Ondertussen krijgen nieuwe bedrijfswoningen geen goedkeuring. Op grond van nieuwe bezwaren legt Kea enkele gevallen nu opnieuw onder de loep.

In de raad van maandag wordt het bestemmingsplan besproken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.