Opknapbeurt voor Noordwijkse vuurtoren

Opknapbeurt voor Noordwijkse vuurtoren
De vuurtoren van Noordwijk.
© Els Bax
Noordwijk

De vuurtoren van Noordwijk krijgt een opknapbeurt. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaat het om zogeheten ’conserveringswerkzaamheden’. Loszittende stucwerk en oude verflagen worden verwijderd. Waarna er een nieuwe laag op het markante bouwwerk wordt aangebracht. De werkzaamheden worden tussen 15 juni en 31 oktober uitgevoerd.

Voorafgaande aan de onderhoudsklus zijn vorige week al met een hoogwerker meetinstrumenten, antennes en andere apparatuur van de vuurtoren gehaald. Zo maakt de KNRM voor de communicatie gebruik van het 33 meter hoge pand. Na het onderhoud worden alle apparaten weer teruggeplaatst.

Veiligheid

Het licht van de vuurtoren blijft tijdens de werkzaamheden gewoon zichtbaar: van een half uur voor zonsondergang tot een half uur na zonsopgang. ,,De veiligheid op de Noordzee komt niet in het geding’’, aldus de woordvoerder.

Rijkswaterstaat laat dit jaar onderhoud aan zes vuurtorens uitvoeren. De dienst heeft in totaal negentien van dergelijke gebouwen in beheer. De vuurtoren van Noordwijk is in 2021 een eeuw oud. Al werd op 1 augustus 1923 onder grote belangstelling pas voor het eerst het licht in de koepel ontstoken.

Herkenningspunt

Sindsdien is het niet alleen een baken voor de scheepvaart, maar ook een herkenningspunt voor de Noordwijker en de badgast. In de eerste jaren was de toren nog zwart. Later kregen de muren een witte pleisterlaag om doorlekken van water te voorkomen. In 2004 werd de vuurtoren ook al onder handen genomen. Tot 1986 was het markante gebouw nog bemand. Dick van Dee staat in de boeken als de laatste vuurtorenwachter van Noordwijk. Het pand is een Rijksmonument.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek