Oorzaak fatale steekpartij nog ongewis voor familie van Alphenaar Pierre Weymans

Haniff Harharah
Den Haag / Alphen aan den Rijn

Het duurt nog zeker drie maanden voordat de nabestaanden van Pierre Weymans, de Alphenaar die eind vorig jaar op 27-jarige leeftijd werd doodgestoken, meer te weten komen over wat er precies is gebeurd in de nacht van 14 op 15 december. De Haagse rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak maandag tot begin augustus.

Verdachte Yassine B. (22) blijft daardoor nog minimaal negentig dagen in cel zitten. Dat heeft de rechtbank gisteren besloten tijdens de pro-formazitting, die door een grote groep familieleden en vrienden van Pierre werd bijgewoond. Het onderzoek naar de fatale steekpartij is nog niet afgerond. Zo moeten er nog negen getuigen worden gehoord.Ook zijn het sectierapport en het persoonlijkheidsonderzoek van de verdachte, waaraan B. niet wenst mee te werken, nog niet klaar. De rechter heeft bepaald dat hij geobserveerd moet worden in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische inrichting in Utrecht.

Opzettelijk

Alphenaar B. wordt ervan verdacht Pierre opzettelijk van het leven te hebben beroofd. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij zijn plaatsgenoot meerdere malen met een mes in zijn lies en bovenbeen hebben gestoken. Na een stapavond ontstond onenigheid in de Julianastraat, wat vervolgens uitmondde in een vechtpartij. Pierre probeerde de ruzie nog te sussen, maar de vredestichter overleed een week later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.Daar komt bij dat B., in 2011 al eens veroordeeld tot een halfjaar cel voor bedreiging met een nepgeweer, mogelijk meer op zijn kerfstok heeft. Hij zou op 2 mei 2014 in het centrum van Alphen aan den Rijn een vader en diens zoon hebben geslagen en geschopt. In deze zaak zijn ook nog twee andere verdachten. De officier van justitie wil B.’s aandeel in beide zaken samenvoegen.

Nachtmerries

De verdachte liet gisteren verstek gaan bij de zitting. Familie en vrienden van Pierre waren er wél bij. Met vijftien man, onder wie de ouders van de in 2006 om het leven gebrachte Alphense Tamara Wolvers (28). De moeder van Pierre zat met haar op dansles en bood op haar beurt steun aan de familie Wolvers na Tamara’s dood.,,We zijn hier voor Pierre’’, verklaarde zijn zus Kim. Met haar en haar moeder gaat het niet goed, zei ze. ,,Ik slaap heel slecht, heb nog steeds nachtmerries.’’ Of B. schuldig wordt bevonden of niet, geen enkele straf zal voor haar het leed verzachten. ,,Het is te hopen dat hij zo lang mogelijk moet zitten, zodat hij niemand meer pijn kan doen en ons met rust laat.’’

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.