Compensatie 100 euro per dag gedupeerden Julianabrug

Compensatie bewoners bij berging Alphen

Compensatie bewoners bij berging Alphen© ANP

Laura Heerlien
Alphen aan den Rijn

Bewoners en ondernemers die tijdens de bergingswerkzaamheden na het hijskraanincident in Alphen tijdelijk hun woning moeten verlaten of bedrijf moeten sluiten, krijgen daarvoor een vergoeding van zo’n honderd euro per dag. Wie met een gezin woont ontvangt nog meer geld: honderd euro per volwassene, vijftig per kind onder de achttien jaar.

In totaal worden er 22 september vijftien woningen en zes bedrijven in de Hooftstraat ontruimd. Dinsdag of woensdag begint de berging. Gemeentewoordvoerster Karin Bekker: ,,Tot 8 oktober, want zo lang duren de werkzaamheden. Tenzij we vertraging oplopen door bijvoorbeeld de weersomstandigheden."

De bedragen worden uitgetrokken door de drie betrokken bouwbedrijven Mourik, BSB en Peinemann.

Een aantal bewoners vindt dat ze rijkelijk laat zijn ingelicht over de hoogte van de vergoeding. Ze wisten niet zeker waar ze aan toe waren, wat hen belemmerde in de zoektocht naar geschikte vervangende woonruimte. ,,Dat zie ik als een subjectieve waarneming, die ik respecteer", reageert herstelmanager Paul Smeets. ,,Dit is geen dagelijkse materie hè. Er gaat wel eens wat mis.’’

Aanvullen

De gedupeerden mogen de dagelijkse vergoeding gebruiken naar eigen inzicht. De bedrijven die tijdelijk de activiteiten moeten stilleggen vanwege de bergingswerkzaamheden worden ook gecompenseerd voor inkomstenderving.

Smeets: ,,Ook bij hen kiezen we voor een vast bedrag van honderd euro per dag, als je dat omrekent kom je op ongeveer een modaal inkomen uit. Als iemand achteraf kan aantonen dat hij of zij die periode meer last had van inkomstenderving, dan vullen we het bedrag aan. Daarnaast ontvangen de ondernemers een vergoeding voor doorlopende kosten. Dit is maatwerk, hierover gaan wij met hen in gesprek."

Vrijheid

,,Er is voor een vast bedrag gekozen om bewoners zoveel mogelijk vrijheid te bieden'', zegt Smeets. ,,Bewoners kunnen nu kiezen of ze in een hotel in de buurt willen verblijven, in een vakantiewoning elders of het geld gebruiken om bij te dragen aan de boodschappen als ze bij vrienden of familie logeren.''

Hooftstraat-bewoners die nog geen vervangende woonruimte hebben gevonden kunnen bij die zoektocht hulp krijgen van de gemeente.

Begin augustus ontstond een enorme ravage toen de kranen met het brugdeel voor de Julianabrug van de pontons gleden en op diverse panden vielen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.