Oegstgeest onderzoekt differentiatie precario

Binnert Glastra
Oegstgeest

Meer lokaal belastinggeld voor de gemeente, terwijl het hele land eraan meebetaalt. Dat kan wellicht door verschillende precariotarieven in te stellen voor water-, gas- en elektraleidingen. Hoewel burgemeester Jan Waaijer het ontraadt uit vrees voor juridisch gedonder, vindt de Oegstgeester gemeenteraad het het onderzoeken waard.

Het is een van de opmerkelijke opdrachten die de Oegstgeestse raad donderdagnacht het college van burgemeester en wethouders gaf tijdens de bespreking van de perspectiefnota, het jaarlijkse doorkijkje naar de begroting van de komende jaren.

Het college wil volgend jaar 130.000 euro meer binnenhalen via de precario op leidingen en in de jaren daarna 220.000 euro. Dan komt de rekening echter bij de Oegstgeestenaren te liggen, denkt de raad. Want het waterleidingbedrijf berekent de extra taks gewoon lokaal door.

Schulden

De andere nutsbedrijven daarentegen, verwerken hun extra kosten landelijk. Als water minder wordt aangeslagen dan elektra en gas, worden de extra kosten meer over het hele land gespreid.

De burgemeester voelt er weinig voor. Oegstgeest heeft genoeg aan zijn hoofd, en zit te zeer in de schulden om meer ellende te inviteren. En dat is precies wat Oegstgeest zou doen met precariodifferentiatie, denkt hij. ,,Voor zover we hebben kunnen nagaan, zouden we de eerste gemeente zijn die dit doet’’, zegt Waaijer. ,,En wellicht is het mogelijk. Maar als je hiermee begint, is te verwachten dat het nutsbedrijf tot het gaatje zal gaan.’’

Schuld

De komende begroting, die in november wordt vastgelegd, staat verder vooral in het teken van de hoge Oegstgeestse schuld. De komende vijf jaar moet de schuld bijna gehalveerd worden, tot 50 miljoen euro. En dat is dan het schuldenniveau waarop een gemeente met de omvang van Oegstgeest gemiddeld zit.

De gemeenteraad heeft het college daarom opgedragen de komende jaren erg terughoudend te zijn met nieuw beleid, en gevraagd of het nog wel te doen is. Zo niet, dan moet het college voor november laten weten waar de knelpunten zitten.

Oppositiepartijen PrO en D66 roepen het college op te gaan werken aan een ambtelijke fusie in de Leidse regio. Al te vaak wezen wethouders voorstellen af omdat er ’geen capaciteit’ voor was. Boris Kocken (D66): ,,En dat terwijl 1,3 miljoen euro in extra capaciteit gestoken wordt. Hoeveel moet er nóg bij?’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.