Voorschoten: proef met stemmen tellen was geen succes

Marieta Kroft
Voorschoten

Het experiment met het tellen van de stemmen daags na de verkiezingen van 18 maart jongstleden, krijgt geen vervolg in Voorschoten.

De kwaliteit is er niet op vooruit gegaan, concluderen burgemeester en wethouders. Weliswaar zijn er tijdens het tellen op de dag na de verkiezingen fouten uit gehaald, maar dat zou ook tijdens de gebruikelijke telling direct na het sluiten van de stembureaus zijn gebeurd.

Een ander punt is dat het tellen van de stemmen daags na de verkiezingen veel extra inzet van personeel vereist. In Voorschoten waren er 50 mensen mee bezig.

Voorschoten deed samen met bijna dertig andere gemeenten in Nederland op 18 maart mee aan een experiment. Op de verkiezingsavond werd alleen de uitslag op lijstniveau bekend gemaakt. Daags erna telden frisse, uitgeruste ambtenaren de stemmen die zijn uitgebracht op de individuele kandidaten. Dat gebeurde op één centrale plek, namelijk het raadhuis. Op de verkiezingsavond zelf was Wassenaar slechts anderhalf uur langer bezig met tellen dan Voorschoten. Wassenaar kon toen wel de definitieve uitslag presenteren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.