Verzet tegen huizen gastarbeiders Katwijk

Erna Straatsma

Angst voor problemen is de belangrijkste reden om tegen het plan van het Sliedrechtse bedrijf Homeflex te zijn.

De bewoners van de Molenwijk zien een reeks problemen opdoemen als in hun buurt Polen of andere Oost-Europese arbeidsmigranten neerstrijken. ,,Wij hebben hier al 1200 buitenlanders’’, zegt John Wouters uit de Gerberastraat, doelend op de bewoners van twee asielzoekerscentra naast het voormalige vliegkamp Valkenburg. ,,De hele dag lopen er bruine mensen door onze straat. Syriërs die Syrisch praten, van alles. Je voelt je gewoon niet veilig.’’ Op diverse andere plekken in de wijk wonen al veel arbeidsmigranten.

Sommige Molenwijkers zijn bang voor overbevolkte woningen en verwaarlozing van hun buurt. ,,En de parkeerdruk zal toenemen’’, zegt Marleen Kuijt uit de Meanderlaan. Anderen vrezen de komst van wietplantages, herrie en inbraken. ,,We moeten ons de blaren op de tong lullen om dit tegen te houden’’, zegt Debby Minnee strijdlustig.

Homeflex belooft streng toezicht te houden, maar dat stelt de buurtbewoners niet gerust. ,,We gaan elke twee weken langs om te kijken of alle bewoners zich aan de regels houden’’, zegt directeur Bert Verheij. ,,Wij zetten de appartementen neer, zorgen voor een volledige inrichting tot aan linnengoed toe, maar de bewoners moeten wel goed met die spullen omgaan. Om dat te controleren kunnen wij de appartementen te allen tijde betreden. Wij willen geen wietplantages of woningen waar acht in plaats van vier personen in zitten.’’

Het logiesgebouw staat maximaal tien jaar op het bedrijventerrein. De bewoners verblijven gemiddeld zo’n zes maanden in het gebouw, zo verwacht de gemeente.

Hoe de huizen eruit zien, is nog niet bekend. ,,Daar kijken we nog naar’’, zegt Verheij. ,,Maar het worden prachtige appartementen.’’

De gemeente Katwijk is bereid mee te werken aan het plan van Van der Marel/Homeflex, maar een vergunning is nog niet verstrekt. Ze verwacht geen problemen voor de buurt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.