Noordwijk wint districtsbeker met reserve-elftal

Haniff Harharah
Alphen aan den Rijn

„Maandag vrij, maandag vrij, maandag vrij”, scanderen de spelers van bekerwinnaar Noordwijk in koor. Ze hebben zaterdagmiddag in de finale zondaghoofdklasser DHC opzij gezet (1-2), met een basiselftal dat louter uit reserves bestaat. De vaste krachten die gespaard zijn met het oog op de tweede nacompetitiewedstrijd tegen DOVO van komende dinsdag, vieren het feest volop mee.

Interim-trainer Andries Wendt kan er wel om lachen, al heeft hij geen boodschap aan de beloning die zijn spelers denken te hebben verdiend. „Ze kunnen zolang zingen als ze willen, maar natuurlijk gaan we gewoon trainen. Dat weten ze zelf ook wel. We zijn er allemaal van doordrongen wat er nog op het spel staat. En hiervoor ben je als kind op voetbal gegaan, om dit soort wedstrijden te spelen.”

In vergelijking met de thuisnederlaag tegen DOVO (2-3), verschijnt Noordwijk met een compleet vernieuwde ploeg aan de aftrap in Alphen aan den Rijn. Een weloverwogen beslissing, benadrukt Wendt. „Ik heb DHC dit seizoen een paar keer gezien, maar ik had geen hoge pet van ze op. Met deze groep kunnen we ook van ze winnen, dacht ik. En dat is gebleken.”

Op enkele oprispingen rondom het rustsignaal na, heeft Noordwijk inderdaad niet veel te vrezen van DHC. Bij de formatie uit Delft ziet oud-international Romano Denneboom (36) na een helft zijn lange carrière uitgaan als een spreekwoordelijke nachtkaars. En hoewel het spel niet altijd even gestroomlijnd is, maakt het Noordwijkse B-elftal (gemiddeld 21,7 jaar) een gedreven indruk.

Het leidt al na een kwartier tot de openingstreffer. Op aangeven van de van een liesblessure herstellende clubtopscorer Marios Lomis (dertien competitiegoals) kan Tom Duindam de bal droogjes langs voormalig Noordwijk-doelman Mark Smith schieten.

Toch komt de Delfia Holland Combinatie van coach Rob de Lange (ex-VVSB) net voor de rust langszij via Tidde Tromp. Terwijl voor de kantine van ARC diverse bekerwinnaars worden gehuldigd, gaat Noordwijk na de pauze op jacht naar het winnende doelpunt. Centrumverdediger Steven Knijnenburg is er dicht bij met een volley op de lat.

Tien minuten voor tijd zorgt een invaller voor verlichting. De vrijstaande Sam Tas, overgekomen van zondagderdeklasser ASC, knikt raak uit een voorzet van rechtsachter Lars Warmerhoven. „Geweldig om de winnende te maken”, reageert de 20-jarige Oegstgeestenaar opgetogen. „Ik kwam hiernaartoe om een kansje te krijgen, maar ik ben helaas drie maanden geblesseerd geweest. Nu heb ik mijn kans gepakt.”

Gelegenheidsaanvoerder Axel Wendt (20) mag onder toeziend oog van zijn gespaarde broer Emiel en vader Andries de beker omhoog houden. Het is voor hem de derde op rij, na met Noordwijk 2 en vorig jaar als wisselspeler bij het vlaggenschip de cup te hebben gewonnen.

„We zouden met dit elftal zo meekunnen in de hoofdklasse”, meent de middenvelder. „En we zijn allemaal nog nodig. Ik zou mezelf altijd het laatste halfuur inzetten, omdat ik de bal er vanuit elke hoek in kan schieten.”

Zijn vader hecht niet zo veel waarde aan de bekerwinst als zoonlief. Promotie naar de derde divisie, dáár is het hem om te doen. „Een prijs is een prijs, maar hiervoor zijn we dit jaar niet bezig. De grote prijs moet nog komen.”

Noordwijk: Wijsman; Warmerhoven, Michel, Knijnenburg, Metin (90. Koeman); James (72. Tas), A. Wendt, Duindam, Van der Krogt; Heemskerk, Lomis (62. Hopstaken).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.