LSG nipt onderuit tegen Duits vreemdelingenleger

Jan Bey
Leiden

De Leidse meesterklasser LSG IntelliMagic ging in Groningen nipt onderuit tegen koploper Sissa: 5½-4½. Het Groningse team had daarvoor liefst zes Duitse (groot)meesters als gastspeler voor nodig, terwijl het toch barst van het talent.

,,Het was een bijzonder spannende wedstrijd met twee teams die volledig aan elkaar gewaagd waren. Opvallend was dat uitsluitend zwartspelers in niet minder dan zeven partijen tot winst kwamen”, aldus LSG’s teamleider Folkert-Jan Geertsma. ,,Naarmate de strijd vorderde, vervloog onze hoop op een matchpunt.”

Pas na drie speeluren kwamen de eerste resultaten binnen. Op het topbord speelde Jan-Willem de Jong remise en bracht topscorer Eelke Wiersma de Leidse ploeg op voorsprong door zijn openingsvoordeel te verzilveren.

Erg lang kon LSG niet van die voorsprong genieten, want de 21-jarige kandidaat grootmeester Arthur Pijpers ging in een scherpe partij onderuit tegen het 18-jarige Duitse talent grootmeester Matthias Bluebaum. Edwin van Haastert verzilverde vervolgens zijn goede voorbereiding en Martin Roobol ging kansloos onderuit tegen een andere Duitse grootmeester.

Speler/trainer grootmeester Predrag Nikolic nam het aan het vijfde bord op tegen Nederlands grootste jeugdtalent Jorden van Foreest. Het werd een zeldzame nederlaag. Vlak na de tijdcontrole verloor Nikolic een vol punt door onverwacht een dubbel toreneindspel te verliezen.

Met de nog spelende partijen was er hoop op een matchpunt, maar Jan Sprenger en Michiel Bosman konden hun betere stellingen niet in winst omzetten. Alleen Rudy van Wessel kwam nog tot winst. Geertsma: ,,Positief is dat Van Haastert nog altijd in de race is voor een grootmeesternorm. Ook Pijpers mag nog hopen, al is het voor hem door zijn nederlaag moeilijk geworden.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.