Personeel Alphense gevangenis huilt

Annelies Karman a.karman@hollandmediacombinatie.nl
Alphen aan den Rijn

De Dienst Justitiële Inrichtingen benadrukt dat de gevangenis aan de Alphense Eikenlaan tijdelijk en niet permanent leeg blijft als de vluchtingen volgende maand vertrekken.

Rond de zomer wordt pas definitief duidelijk welke gevangenissen er moeten sluiten, stelt een woordvoerder.

De ondernemingsraad vreest het ergste. ,,In het conceptplan staat dat de Eikenlaan dicht moet’’, zegt beveiliger Chris, die in de ondernemingsraad zit. ,,De ervaring leert dat de locaties die daarin genoemd worden, vaak worden overgenomen. We houden ons hart vast.’’

De Alphenaar vertelt dat er grote onzekerheid heerst en dat de presentatie van de plannen eerder deze week tot tranen leidde bij menig personeelslid. ,,Alles over de toekomst is nog onduidelijk. We weten niet of er mensen ergens anders aan het werk worden gezet of dat we worden ontslagen. Veel mensen die aan de Eikenlaan werken, komen van een andere gevangenis die al is gesloten. Zij maken opnieuw dit traject mee, terwijl ze dachten dat ze veilig waren.’’

Bij de twee gevangenissen werken zo’n zeshonderd mensen. De Eikenlaan en de Maatschapslaan vormen samen de penitentiaire inrichting Alphen. In beide instellingen maakt het personeel zich dus zorgen.

De ondernemingsraad is boos, omdat in de Penitentiaire Landkaart 2015 en 2016 staat dat de gevangenen terug zouden keren als de vluchtelingen weg zouden gaan. En de bajes is pas voor miljoenen euro’s verbouwd om aan de eisen te voldoen. ,,Kapitaalvernietiging’’, vindt de ondernemingsraad.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.