Katwijk verliest met veelbelovend voetbal

Hielke Biemond
Scheveningen

Veelbelovend oogde het voetbal bij vlagen, hoewel Katwijk in de eerste krachtmeting van het seizoen van Scheveningen verloor (2-0). Maar die uitslag was toch voor de statistieken.

Vrijwel het gehele oefenduel had Katwijk de dienst uitgemaakt, een observatie op Houtrust die ook logisch oogde. Het bedrieglijke van die constatering is dat de landskampioen uit 2013 na een rampseizoen degradeerde uit de topklasse. Kennelijk beklijft de herinnering aan een elftal dat drie jaar aaneen het voetbalhart verrukte, beter.

Als hoofdklasser dicteerde de ploeg dus op het veld van een tegenstander die zich juist moeiteloos handhaafde op het hoogste niveau. De nieuwe trainer Dick Schreuder had het ook vastgesteld. ,,Ik heb heel veel goede dingen gezien’’, zei hij zaterdag. Een voorbeeld: ,,Bij balverlies gingen we niet achteruit zakken en niet afwachten. We durfden vooruit te dekken.’’ Wel vond hij dat het in de eerste helft beter ging dan in de tweede.

Dat Katwijk verloor, kwam omdat het twee keer in de omschakeling weggespeeld.

Schreuder had zaterdag alle nieuwelingen tot zijn beschikking. Backs Danny de Jel en Omar Hamdi bleken snel en gretig, buitenspeler Kevin Sterling was aalvlug en intuïtief. Middenvelder Marc Langeveld lardeerde zijn terugkeer met enkele frivoliteiten en Marciano Mengerink, die met zijn trainer meekwam uit Engeland, liet zien dat hij een ander type spits is dan Joost Leonard. Sluitpost Michael de Leeuw, die in de rust vervangen werd door Atam Koroglu, de vaste eerste keus van de voorbije jaren, oogde solide en zelfverzekerd.

De kern van de tot 2013 zo succesvolle ploeg is gebleven, waardoor de indruk ontstaat dat de selectie er misschien zelfs op vooruit is gegaan - en dat voor een degradant. Met wat zijn voorganger Cees Bruinink inmiddels had opgebouwd in zes jaar heeft Schreuder een geoliede machine getroffen, zij het ook één waar in het afgelopen seizoen een hoop zand in kwam. ,,Dus het is geen geoliede machine’’, reageerde de coach.

Hij had aan dat verleden ook geen boodschap. ,,Ik weet de statistieken, van de tweespalt binnen de club en er was een team dat niet presteerde. Ik vind het onzin om over de degradatie te praten, of over het kampioenschap van het jaar ervoor. Dat is allemaal verleden tijd.’’ Hoe de spelers dat ’voelen of vinden’, weet hij niet. ,,Dat moet je aan hun vragen.’’

,,Ik sleep het niet met me mee’’, meldde Danny Guijt, ,,al ben ik het niet vergeten. Maar we hoeven niet meer om te kijken. De indeling in de hoofdklasse B, met alle derby’s, ziet er schitterend uit. We kúnnen dus ook echt weer vooruit kijken.’’

Toch haalde de ex-prof het vorige seizoen nog even aan. ,,Voor ons is het goed dat er weer een gedachte achter ons voetbal zit. En we moeten meer lopen en fitter worden.’’ Dat klonk verwijtend. ,,Ik had het al eens gezegd, maar dat hadden we toen beter moeten bespreken in de groep.’’ Hij rekende dat zichzelf aan.

,,Deze trainer werkt met veel vaste afspraken. Je weet waar je elkaar kunt corrigeren. We hoeven niet meer eindeloos te discussiëren waar het mis is gegaan.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.