Lightning Leiden ontvangt Amerikaanse grootheden

Hielke Biemond
Leiden

Vergelijk het met voetbalsterren uit de Champions League die trainingen komen geven bij een amateurvereniging in Leiden, zegt voorzitter Jan Beij van Lightning Leiden trots. De American Football-club ontvangt van 19 tot 21 oktober Amerikaanse grootheden uit die sport.

De oud-spelers, coaches en scouts uit de Amerikaanse topcompetitie NFL zijn verbonden aan de Pro Football Hall of Fame Academy, een befaamd opleidingsinstituut dat de hele wereld afstruint op zoek naar talenten.

Voor het eerst komt dit gezelschap nu naar Europa. Dat directeur Mark Bright in Leiden woont en lid is van de bescheiden eredivisieclub, verklaart dat die is uitverkoren als locatie. ,,Dat wordt nog een hele organisatie voor ons’’, zegt voorzitter Jan Beij. ,,Dat kunnen we niet alleen.’’

Europese talenten tussen de 14 en 20 jaar kunnen zich inschrijven voor de trainingsdagen. Daar is plek voor 250 talenten. De opvallendste krijgen een uitnodiging om onderdeel te gaan uitmaken van de prestigieuze academie.

,,Die is de gouden standaard in de ontwikkeling van jonge Amerikaanse spelers’’, zegt Bright. ,,Het is alsof Real Madrid of Manchester United naar Nederland komt om talenten te trainen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.